Miskolc

2020.01.14. 14:30

Nincs megállás, mert a munka nem ér véget

Két miskolci nyugdíjassal beszélgettünk arról, hogyan töltik napjaikat és mi a véleményük a hivatali eljárásról.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A kereskedelemben dolgozik jelenleg Lipták András, aki 64 éves, ebben az évben tölti a nyugdíjkorhatárt. A szolgálati évei számát ugyan tudja, de a leendő nyugdíjának összegét csak sejti. Nagyságrendileg százezer forintra számít a 38 év ledolgozott idő után. A nyugdíjazás számára nem azt jelenti, hogy befejezi a munkát. Mindenképpen szeretne tovább dolgozni a jelenlegi munkahelyén és munkakörében. Fél attól, hogy unatkozna otthon és persze az is szempont volt, hogy még gyűjtsön egy kis pénzt arra az időre, amikor már nem lesz aktív és valóban csak a nyugdíjából kell megélnie. Hirtelen nem szeretne leállni, nem is tudna – fogalmazta meg aggályait András, fokozatosan, lassan szeretne kivonulni a munka világából. Arra is gondolt, hogy csökkentené a napi munkaórák számát. Kezdetben hat órában, később esetleg már csak négy órában dolgozna. Fizikai munkát végez, úgyhogy az egészsége is szempont, ezért olyan sokáig már nem tervezi, hogy dolgozik, talán még 1-2 évig.

A munkahelyén kért felvilágosítást Nagy Józsefné Erzsike, amikor megtudta, hogy már elmehetne nyugdíjba, hiszen megvolt a munkában töltött negyven éve. A munkatársai segítségére voltak a nyomtatvány kitöltésében és a hivatalos folyamatokban. Még néhány hónapot kellett dolgoznia, mielőtt felmentési idejét megkezdte. Mivel közalkalmazott volt, ezért tudomásul vette, hogy a nyugdíjazása után már nem vállalhat munkát. Sajnos nagyon kevés a nyugdíja, amit azért is szomorúnak tart, mert 33 évig egy helyen dolgozott és soha nem volt probléma a munkájával – hangsúlyozta Erzsike. Az ezen kívül töltött szolgálati éveket azonban nehezen tudták összeszedni, ezért elég sokáig is tartott a folyamat, így emlékszik vissza. Sőt, végül néhány hónapot nem is találtak meg állítása szerint. Korrekciót ígértek neki, amit később kaphat majd meg, ezt nagyon várja már. Élete nagy részében konyhán dolgozott, fizikai munkát végzett, ahol sokszor nehéz körülmények között nagy melegben kellett teljesíteni. Habár sok ember, aki „meleg üzemben” dolgozik, valamilyen kedvezményben részesül, ő ebből kimaradt – tette hozzá Erzsike. Azt is nehezményezi, hogy soha semmilyen rendezvényre nem hívják vissza, pedig nagyon jól esne neki az apró figyelmesség.

Mindent összevetve úgy érzi jó döntés volt, nem bánta meg. Soha nem unatkozik, a saját teendői mellett ideje nagy részét az unokáinak szenteli. Sokat segít a fia családjának, mert a fiatalok sokat dolgoznak és nélküle nem is tudnák megoldani a gyermekfelügyelet. A háztartásba, főzésbe is bekapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában