Miskolc

2020.01.15. 15:00

Nem maradnak egyedül

A kisbabákat és a szülőket sem hagyják magukra a bababarát kórházban.

Novák Krisztina

Baba-mama barát kórház a megyei

Fotó: Kozma István

Barátságos előtér, kellemesen világos, napsütötte hatású folyosó, ahonnan – hatalmas üvegablakokon keresztül – belátunk a finoman elsötétített helyiségekbe. Van, amelyik kimondottan hálószobára emlékeztet. A B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház teljes mértékben felújított – család-, anya- és bababarát – koraszülött-újszülött patológiai osztálya neonatális intenzív centrumában jártunk.

Sokféle segítség

– Két részlegünk van. Az egyikben azokat a kisbabákat látjuk el, akik nem tudnak alkalmazkodni a méhen belüliről a méhen kívüli élethez – kezdte dr. Szűcs Ildikó osztályvezető főorvos. – A probléma évente hatszáz kisbabát érint. A szülők számára roppant megterhelő ez az időszak. Szeretnénk, ha nem maradnának egyedül. A családbarát ellátás keretében már ott is elkezdjük a velük történő, tudatos kommunikációt – mondta.

A másik részleg, a harminc férőhelyes koraszülött-újszülött patológiai osztály másfajta szemléletet képvisel, más színekkel, mert nyugodt, otthonos környezet kialakítására törekedtek.

– Ezek a gyerekek még nem alkalmasak a hazamenetelre, itt lesznek alkalmassá téve. Megtanulnak enni, az édesanya megismeri és megtanulja az ellátást, amit otthon egyedül kell végeznie. Sokkal magabiztosabb lehet így az anya, egy szobában a gyermekével minden rezdülését megismeri. Az orvosok és nővérek számára is más jellegű a feladat, hiszen a korábbi, szigorú kórházi rendből bekerülnek egy sokkal nyugodtabb környezetbe. Segíteniük kell az édesanyáknak, hogy feldolgozzák az elmúlt időszak, a gyermekük életéért való rettegés eseményeit – tájékoztatott a főorvosnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában