villámárvíz után

2020.01.10. 17:30

Megépülhet az új dédesi híd

A megítélt vis maior forrásnak köszönhetően Dédestapolcsányban vízelvezetőket, utakat is helyreállítanak.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Még idén befejeződhet a villámárvízben megsérült utak, vízelvezetőárkok helyreállítása, az öreg híd helyett pedig egy új, korszerű létesítmény épülhet a Bán-patak felett Dédestapolcsányban – minderről Lukács László, a kis település polgármestere tájékoztatta a lapunkat.

– December közepén, nem sokkal karácsony előtt érkezett az értesítés, hogy a kormány pozitívan bírálta el a vis maior forrásra benyújtott igényünket. A helyreállítási munkálatokra összesen hatvanöt millió forintot kaptunk – részletezte.

Ahogyan arról korábban részletesen is beszámoltunk, Dédestapolcsányban legutóbb tavaly május végén pusztított villámárvíz. A település útjain hömpölygő sáros víz akkor zúzott köves és aszfaltos utakat, útpadkákat, támfalat is elmosott, az öreg hidat pedig – amit már a korábbi áradások sem kíméltek – súlyosan megrongálta.

– Erre az átkelőre nagy szükségünk van, hiszen több lakóház a templom és a helyi szálloda is csak ezen keresztül közelíthető meg. A létesítményt ugyan használhatóvá tettük, de azon a szakértők 2 tonnás súlykorlátozást vezettek be, így maximum gyalogosan, vagy személygépkocsival lehet rajta átkelni, teherautók, pláne tűzoltóautó csak nagy kerülővel juthat el ezekhez az ingatlanokhoz – hangsúlyozta.

Korszerűbb lesz

Lukács László elmondása szerint a döntés értelmében az új híd a mostanihoz hasonló kapacitású, de annál jelentősen korszerűbb és stabilabb lesz. Fontos az is, hogy a létesítmény nem a régi híd helyén, hanem attól kicsit távolabb épül el. Ez azért fontos – teszi hozzá a településvezető – mert jelenleg a főútra egy beláthatatlan kanyar előtt csatlakozik be, ez pedig számtalan veszélyes helyzetet teremtett az elmúlt évtizedekben. Az új átkelő a remények szerint még ebben az esztendőben elkészül.

– Jelenleg az egész folyamat elején járunk: megkértük a tervezőktől az árajánlatokat, ennek határideje éppen a napokban járt le. Ezt követően a testületnek rövidesen döntést kell hoznia a tíz százalékos önerő biztosításáról, illetve arról is melyik tervet rendeljük meg, mert annak elkészítése és engedélyeztetése körülbelül három hónap. Ezután kivitelezőt kell keresnünk, de nagyon bízunk benne, hogy a lakosság még idén birtokba veheti az új hidat. – részletezte a polgármester.

A híd építésével párhuzamosan azt a két utcát is helyreállítják majd, melyről a tavaly májusi áradás valósággal lemosta az akkor még csak néhány hónapos új aszfaltréteget. A legfontosabb vízelvezető árkok rendbe rakásával viszont nem várták meg a döntést, mondja a településvezető. „Újabb nagy esőzés esetén ismét sok portát moshatott volna el a hegyekből lezúduló víz, ezért ezt meg kellett oldanunk. Szerencsére a most megítélt összeg végül fedezi ezeket a munkálatokat is.”

Kétségtelen, hogy a múlt század harmincas éveiben épült híd van a legrosszabb állapotban. A rozoga szerkezetet már többször szemügyre vettük, most sem festett túl jól.

– 2018-ban megroppant az egyik hídpillér, tavaly pedig a víz olyan magas volt, hogy átbukott a hídon, megrongálta a korlátot is. Bár igyekszünk folyamatosan karbantartani, de szerintem aki ránéz, az látja: igencsak indokolt az új építése – mondta Lukács László.

Nagyon várják

– Készül már az új híd, polgármester úr? -kérdezi autójába beszállva egy férfi a híd melletti parkolóban. Bár közben mosolyog, a rövid mondat is jelzi: a helyiek igencsak várják a munkák kezdetét. Nemkülönben a településen működő szálloda, a Hotel Experience is.

– Ha elkészül a tervek szerinti híd, a vendégeink is nagyobb bizalommal kelnek majd át a Bán-patakon, és a buszos csoportoknak sem kell majd felsétálni a domboldalban a hotelig, hiszen azon nehezebb járművek is áthajthatnak – mondta lapunknak Szaluter László ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában