Vilmány

2020.01.31. 11:00

Már újítják Vilmányban a szociális bérlakásokat

Jobb életkörülmények közé kerülhetnek a vilmányi, szegregátumban élő emberek.

Hegyi Erika

Telepes programban újítják fel Vilmányban az Idõsek Klubját

Vilmányban is elindult a „Szegregált élethelyzetek felszámolása” komplex program, mely számos abaúji településen jelen van. A programot az Európai Unió támogatja, és két elemből áll. Az egyik a különböző képzéseket biztosítja. A hátrányos helyzetű emberek szerezhetnek B kategóriás jogosítványt, fűnyírókezelői képzést, részt vehetnek életvezetési és konfliktuskezelési kurzusokon, de megismerkedhetnek akár a digitális írástudással is. A program másik célja, hogy a részt vevő családok jobb életkörülmények közé kerüljenek. Ennek érdekében az önkormányzat saját tulajdonában lévő ingatlanjait újítja fel családok lakhatása céljából. Az ingatlanok szociális bérlakásokként működnek majd. A bérlőknek kedvezményes bérleti díjat kell fizetniük, valamint a közüzemi számlákat. Hét lakás újul meg a pályázat segítségével, melyeket az önkormányzat be is bútoroz. Összesen 35 felnőtt és gyermek költözhet majd a lakásokba. A felújítás még javában folyik. A polgármester hangsúlyozta, a bérlőknek kötelezettségeik is lesznek, pontosan kell fizetniük a felmerülő költségeket, kulturált életmódot kell folytatniuk és a jó gazda gondosságával kell a lakásukat karbantartani.

Az egyik szegregátumban az önkormányzat megvásárolt egy ingatlant, itt alakítja ki az úgynevezett Csillagpont házat. Ebben az ingatlanban lesz mosógép és konyha is. Ha valaki otthon nem tud mosni, akkor itt nyugodtan megteheti, a konyha pedig a háztartási ismeretek elsajátításához nyújt majd nagy segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában