Kerékpárút

2020.01.08. 08:00

Már látszik az út nyomvonala

Megkezdték a kerékpárút építését, amely összeköti Dubicsányt, Putnokot és Serényfalvát.

Marosréti Ervin

Nyár végére elkészülhet a putnoki kerékpárút

Fotó: Marosréti Ervin

Az előző esztendő utolsó napjaiban a 26-os főút mellett helyenként már látni lehetett az újonnan létesülő kerékpárút nyomvonalát. Mint arról már korábban is beszámoltunk a több mint hét kilométeres aszfaltcsík kivitelezését pályázati forrásból nyerte el a gömöri település, ami a közlekedésfejlesztés mellett a turizmusra is jó hatással lehet. Ugyanakkor a bringával közlekedők mindennapjait is segíti, hiszen úgy alakítják ki, hogy a Putnokon található valamennyi közintézményt érinteni fogja.

Két híd, nyolc buszmegálló

Lassan egy esztendeje kapta meg az értesítést a nyertes pályázatról Putnok, az előkészítő szakasz lezárása után pedig szeptemberben a kivitelezői szerződést is ellátták kézjegyükkel a felek. A 450 millió forintos projekt jelentős részét 2020-ban valósítják meg, de a munka első jeleit már látni a tavalyi esztendő végén is látni lehetett.

– A befejezésre 250 napunk van, de természetesen vannak részhatáridők is, amit teljesítenünk kell – fogalmazott Hercsik István, a MENTO Környezetkultúra Kft. ügyvezetője. – Ami a műszaki tartalmat illeti: Dubicsány és Serényfalva között nagyjából hét kilométer hosszú lesz a kerékpárút, ami tartalmaz két hidat és nyolc darab buszmegállót is. A kivitelező konzorcium már felvonult, elkezdte a munkát, bízunk benne, hogy a nagy hideg elkerül minket, így tartani tudjuk az ütemtervet, és biztonságosan befejezzük a zöldmezős építkezést.

Csatlakozás az intézményekhez

A pályázattal kapcsolatban az elsődleges cél a fenntartható közlekedésfejlesztés, valamint az elérhető ügyintézés is. Ahogy Tamás Barnabás, Putnok polgármestere ezzel kapcsolatban fogalmazott: az aszfaltcsík nem csupán „átszalad” Putnok belterületén a 26-os úton, hanem több utcába is bekanyarodik. Az iskolák, az óvodák, a közintézmények is elérhetőek lesznek kerékpárral, ezzel is igyekeznek megkönnyíteni az állampolgárok mindennapjait.

– Ez a fejlesztés egyértelműen kapcsolódik egy másik pályázatunkhoz, ami a turisztikáról szól – tette hozzá Tamás Barnabás. – Az újonnan létesülő kilátónkhoz is el lehet majd jutni kétkeréken, emellett kerékpár tárolók és parkolók is létesülnek a beruházásra kijelölt útvonalon. Ez a megkezdett munka is része annak a több éve tartó, tudatos építkezésnek, amelyet Putnok és a gömöri régió felzárkóztatása szempontjából rendkívül szükséges. A korábbi sport, majd az energetikai pályázatok lebonyolítása után a 2020-as évben a turisztika kerül a fókuszba. Hisszük, hogy Putnokon és a város környékén van annyi érdekes látnivaló, amely ide csalogatja a látogatókat az anyaországból és a Felvidékről is. A projekt megvalósulása nagymértékben növeli a közlekedés biztonságot, hiszen jelenleg a bringával mindenkinek a 26-os úton kell haladnia, ami komoly balesetveszélyt tartogat magában. Legkésőbb nyár végétől ez a helyzet megváltozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában