Felvételi vizsgák

2020.01.09. 20:00

Már átállt az agyuk a másfajta tesztre

Sokszor magántanár segítsége is szükséges a sikeres írásbeli felvételihez.

Hegyi Erika

Felvételire készülve (balról): Tóth Bence, Márton Réka, Kiss Réka és Holló Emma

Fotó: Bujdos Tibor

Alig egy hét, és az általános iskolák nyolcadikosaira komoly próbatétel vár. Január 18-án írják meg ugyanis a központi írásbeli felvételit valamelyik középiskolában. Egy matematika- és egy anyanyelvi tesztet töltenek majd ki, melynek eredménye akár el is döntheti a továbbtanulásukat.

Szerdán a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába látogattunk el, hogy megtudjuk, hogyan haladnak a nyolcadikosok a felkészüléssel. Csupa céltudatos és határozott diákkal találkoztunk, akik már most tudják, hogy mit szeretnének elérni az életben.

Tóth Bence például hivatásos focista szeretne lenni. Ennek érdekében mindent meg is tesz, hiszen komoly munkát végez az edzéseken. Persze az írásbelire is készülnie kell, hiszen a Diósgyőri Gimnázium sport tagozatára jelentkezett. A gyakorlati felvételije már meg is van, mert a gimnázium tehetségkutató sportversenyén 3. helyezést ért el.

– Anyukám kinyomtatta az elmúlt évek feladatlapjait, és azokat oldom meg. Az iskolában járok matek- és magyar-­előkészítőre. A felvételi feladatok teljesen mások, mint amilyeneket az órán tanulunk, de úgy érzem, hogy már átállt az agyam a másfajta gondolkodásra – mondja Bence. Megemlítjük neki a kiváló szakmatanulási lehetőségeket, de mint mondja, neki a sport annyira fontos, hogy szakmán nem gondolkodik.

Debrecenbe készül

Holló Emmának is különleges célja van, színművész szeretne lenni. Elsőként a Debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatára jelentkezik, mert úgy tudja, itt nagyon jó a képzés, és innen sok diákot vesznek fel a színművészetire. A felvételit azonban Miskolcon fogja megírni.

– A matek nem megy annyira, mint a magyar, de azért abból is számítok olyan 30 pontra az 50-ből. A magyart sokkal jobban szeretem, azt olyan 40-45 pontosra tudom megírni. Járok magántanárhoz és felkészítőre is. Ha felvesznek Debrecenbe, bizonyára rossz lesz először, hogy elkerülök a családtól, de a színművészeti a célom, és ezért mindent meg akarok tenni – fogalmaz Emma, akinek nem lesz könnyű dolga, hiszen a magyar és a matek mellett a gyakorlati felvételire is készülnie kell.

Más céljai vannak Kiss Rékának. Ő a Herman Ottó Gimnáziumba készül angol két tannyelvű képzésre, ha az nem sikerül, akkor emelt szintű angolra. Magántanárhoz jár angolból és matekból, de az iskolai felkészítőkön is ott van, otthon pedig szorgalmasan töltögeti az elmúlt évek tesztjeit.

– Mindennap foglalkozom a felvételi feladatokkal. A magyaron és a matekon kívül nekem angolból is lesz felvételim. Szeretem az angolt, ezért választottam a két tan­nyelvű képzést, de azt még nem tudom, hogy milyen pályát választok majd. A jó angoltudással sok lehetőségem lesz – jegyezte meg Réka. Hozzátette: jónak tartja a mostani felvételi rendszert, bár az előfordulhat, hogy valaki elrontja az írásbelijét, és ezért nem kerülhet be a választott iskolába. Jó lenne, ha egy javítófelvételit is lehetne írni, árulta el ötletét.

Digitálisan

Különleges osztályba készül Márton Réka, a Lévay József Református Gimnázium úgynevezett digitális osztályába, annak is a matematika–fizika tagozatára. Réka sokat hallott már erről az osztályról, mert több ismerőse is ide jár. Vonzó számára, hogy itt korszerű oktatási módszereket alkalmaznak a pedagógusok. Sokat használják a diákok a tabletet, főleg a reál tárgyak tanulásakor, sőt olykor még a dolgozatot is ezen írják a diákok. Izgalmas kvízeket lehet például kitölteni a digitális eszközök segítségével.

– Bár a matematikát nagyon szeretem, sokkal jobban, mint a magyart, de mindkét felvételire kell készülnöm, később pedig a fizikára. Én is járok előkészítőre, mert ott olyan feladatokat gyakorlunk, amelyek előfordulhatnak a felvételin. Tetszenek a mérnöki pályák, lehet, hogy a gimnázium után ilyen képzésre jelentkezem majd – mondja Réka.


Fontos dátumok

Január 18. 10.00 központi írásbeli felvételi vizsga az érintett gimnáziumokban és szakgimnáziumokban.

Január 23. 14.00 pótló központi írásbeli felvételi vizsga.

Február 6. a középiskolák értesítik a diákokat a központi írásbeli felvételi vizsga eredményéről.

Február 19. a középfokú iskolákba történő jelentkezés határideje.

Február 24-től március 13-ig szóbeli meghallgatások az érintett középiskolákban.

Március 16-ig a középfokú iskolák nyilvánosságra hozzák a jelentkezők felvételi jegyzékét.

Március 19–20. módosítani lehet a tanulói adatlapokat.

Április 30. a középfokú iskolák elküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában