komoly gond az orvoshiány

2020.01.30. 10:00

Lassan elfogy a gyermekorvos

A szakemberek meglátása szerint azért nincs utánpótlás, mert a fiatal orvosok nem akarnak elköteleződni.

Hegyi Erika

A fiatalok nem szeretnének házi gyermekorvosok lenni

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

Bőcsön nemrég nyugdíjba vonult a házi gyermekorvos. A praxisát természetesen szerette volna eladni, de ez manapság szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás. Fél év után a praxisjog az önkormányzatra szállt, de az önkormányzat sem talált gyermekgyógyászt, így a településen megszűnt a házi gyermekorvosi ellátás. Miskolcon sem sokkal jobb a helyzet. A megyeszékhelyen jelenleg 33 gyermekorvosi praxis van, közülük 12-ben nyugdíjas korú orvos dolgozik. Olyan is akad, ami betöltetlen, a hejőcsabai körzetet pedig két szomszédos körzet között kellett szétosztani, mert ezt az eladó praxist sem vette meg senki. Az egész megyében aggasztó a helyzet, az utóbbi időben több házi gyermekorvosi praxis is megszűnt.

Mindezt Török Lajos házi gyermekorvos mondta lapunknak, aki úgy fogalmazott, nagy a baj, túl vagyunk a 24. órán, és a rendszer lassan összeomlik. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy megyeszerte, sőt országszerte vegyes praxisok jönnek majd létre, tehát a háziorvosok látják el a csecsemőket, a gyerekeket és a felnőtteket is.

Hol vannak a fiatalok?

Török Lajos pontos megyei adatokat nem tudott mondani, mert mint jelezte, négy évvel ezelőtt megszűnt a szakfelügyelői hálózat, melynek ő volt a vezetője, és most már csak Miskolcra van rálátása. De ha a megyeszékhelyen ilyen aggasztó a helyzet, megyénk kistelepülésein még ennél is rosszabb.

– A praxisok azért maradnak üresen, mert a fiatalok nem szeretnének házi gyermekorvosok lenni. De az az igazság, hogy a gyermekgyógyászatot sem választják. Oktatok az egyetemen, gyakorlati órákat tartok, és tavaly egyetlen egy fiatal sem volt, akit taníthattam volna. Nagyon sok orvos megy ki külföldre családostul, mert itthon nem találják meg a számításukat. Ha az alapellátásban megszűnik a házi gyermekorvoslás, az hatalmas visszalépést jelent majd. Például a védőoltások beadásában. Jelenleg Magyarországon a gyerekek több mint 99 százaléka megkapja a védőoltásokat (a kötelezőket és a választhatóakat is), ebben az országok között vezetők vagyunk. De az is probléma lesz, hogy sokkal több gyermek kerül majd szakrendelésre és kórházba. Hiszen a gyermekgyógyászok 4-5 évig tanulják a szakmájukat, a háziorvosok viszont csak néhány hónapig foglalkoznak gyermekgyógyászattal.

Nyolcvan fölött is

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke ugyanerről számolt be. Mint fogalmazott, lassan már a fővárosban is gond lesz a házi gyermekorvosi praxisok betöltése, Borsodban és Szabolcsban pedig aggasztó.

– Az szinte reménytelen, hogy az összes praxisnak legyen gazdája. Ahhoz háromszor ennyi orvost kellene képezni, és jól meg kellene fizetni őket. Főleg azokat, akik például Borsodban vállalnának munkát. Az országban a házi gyermekorvos átlagéletkora 60 év, az orvosok egyharmada 65 év feletti, de egyre több a 75, sőt a 80 fölötti is. Ez azért nagy probléma, mert az idős orvosok terhelhetősége csökken, és egyes területeken robbanásszerűen fognak megüresedni a praxisok, hiszen egyszerre hagyják abba a munkát az idős kollégák. Az egyenletes praxismegüresedésre vannak technikák, hogy lehet fenntartani a még elfogadható ellátást, de ha 10 orvosból 6-7 egyszerre vonul nyugdíjba, arra semmilyen technika nem létezik – fogalmazott az elnök.

Nem vonzó

Hangsúlyozta: a fiatalok azért nem választják a háziorvoslást, mert nincs meg a szakma egzisztenciális biztonsága.

– Nem csak arról van szó, hogy nem lehet vele jól keresni. A kórházi szakorvosok több intézménnyel szerződhetnek, így komoly összegeket tudnak összeszedni. Emellett, aki praxisba jön, vállalkozásban látja el munkáját, így a gyógyító munkán kívül komoly praxismenedzsmentet is a nyakába vesz, hiszen a vállalkozását irányítania kell. Ettől pedig félnek a fiatal orvosok. A mai frissdiplomások nem szeretik hosszú távon elkötelezni magukat. Ha kórházban vagy szakellátásban helyezkedik el, pár évente változtathat munkahelyet, specialitást, de ha valaki eldöntötte, hogy praxist vesz és elindul a házi gyermekorvosi pályán, akkor az egy teljesen egyirányú utca. Onnan nem nagyon van kiszállás – magyarázta Póta György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában