Valami készül

2020.01.18. 11:30

ITC: lassan már bezárják, jöhet a nagy átalakítás?

Új helyszínt kellett keresni a hagyományos márciusi Miskolci Utazási Kiállításnak is.

Szaniszló Bálint

Az ITC épülete is ütött-kopott, és a lépcső is foghíjas

Fotó: Bujdos Tibor

Valami mocorgás van a miskolci ITC környékén. Ez nem olyan nagy meglepetés, hiszen már évekkel ezelőtt bejelentették, hogy egyfajta kormányzati negyed egyik elemeként hipermodern irodaházzá alakítják át az egykori Nemzetközi Kereskedelmi Központot (angol nevéből ered az ITC rövidítés), és a jövőben a Miskolci Járási Hivatal költözne bele. Ezáltal egy nagy integrált közigazgatási központ jönne létre jól megközelíthető helyen.

Aztán elültek a hírek a grandiózus beruházás körül. A tavalyi év második felében már nagyon sokan tudni vélték, hogy lassan kiürítik az épületet, és megkezdődhet végre valami beruházás.

Az épület és környéke állapotát látva éppen ideje a megújulásnak.

Költözik az utazási kiállítás is

Nemrég megkeresett bennünket Bárdos István, a „Menjünk világgá…!” Miskolci Utazási Kiállítás főszervezője, hogy elmondja, ugyan 26 éven keresztül a miskolci ITC-székház volt az otthona a népszerű utazási kiállításnak, ebben az évben új helyszínt kellett keresniük. Mint megtudtuk, idén március 7-én és 8-án a Miskolci Egyetem főépületének galériája ad otthont az utazási seregszemlének.

Bárdos István elmondta még, hogy végül is egy időben egy helyen lesz két rendezvény, mert ugyanakkor a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált is ugyanott rendezik meg.

Visszatérve az ITC-re, Miskolc város szempontjából nagyon fontos lenne, hogy az épület megújuljon és új szerepet kapjon. Puskás Péter építész és tervezőcsapata egy olyan tervtanulmányt készített, amely túlmutat az ITC felújításán, és összességében egy új városszerkezeti szerepet szán a területnek. Egy erőt sugárzó, reprezentatív tér létrehozását gondolták el, amely csatlakozik a város történeti teréhez, a Mindszent térhez – a hajdani Mindszent település piacteréhez, főteréhez. A tér összefogott megjelenése és zavartalan használata a jelenlegi közlekedési rendszer átgondolását, illetve átszervezését is igényli. A Mindszent térhez kapcsolódó új tervezett tér többféle funkciót tölt be egyidejűleg. A tér burkolt felületekkel, vízfelületekkel, zöld felületekkel és kiemelt építészeti, képzőművészeti jelekkel valósulhat meg. De ezek még csak tervezőasztalon lévő elképzelések.

Megkérdeztük a helyzetről a ITC megújításában érintett Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, és azt a választ kaptuk, az ITC állami tulajdonú, és a megyei kormányhivatal vagyonkezelésében van. Január folyamán még több rendezvény is lesz az ITC-ben, például az esküvői, majd a bútorkiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában