Településfejlesztés

2020.01.18. 15:00

Felújítások, járdaépítés Mezőnyárádon

Számos pályázatot nyert 2019-ben Mezőnyárád, idén valósítják meg őket.

Tóth Balázs

Forrás: hivatal.mezonyarad.hu

Közmeghallgatást tartottak nemrégiben Mezőnyárádon. Ennek első felében Bárdos Szabolcs polgármester számolt be az önkormányzat gazdálkodásáról és az elnyert pályázatokról. Mint mondta, a Magyar Falu Programban 11 millió forintot nyertek orvosi rendelőjük további felújítására (mintegy a 25,6 milliós európai uniós támogatás kiegészítéseként), kétmillió forintból pedig a járdaépítési programjukat folytatják a kőhídtól az iskoláig. Óvodájuk kültéri játékokra kétmillió forintot kapott. A Leader forrásaiból a Békafesztiválra 1,6 millió forintos, egy tenisszel és a környék hagyományaival foglalkozó tábora majdnem félmillió forintos, egy kültéri fitneszparkra több mint négymillió forintos támogatást nyertek el. A civil szervezetek is nyertek pénzt, a polgárőrök 1,7 millió forintot eszközbeszerzésre, a Mezőnyárádi Sportegyesület 1,8 millió forintot a sportöltöző nyílászáróinak cseréjére, előtetőjére és mosógép vásárlására.

A község tavaly 15 emberrel működtette hosszú távú és mezőgazdasági közmunka-programját, amelyeket idén is szeretnének folytatni. A programban is vásároltak gépeket, eszközöket.

Bárdos Szabolcs elmondta, óvodát és konyhát tartanak fönn, számos programot szerveztek, támogatták a helyi civileket. A katolikus általános iskola is eredményesen pályázott.

A közmeghallgatás második felében szó esett arról, hogy nagy esőzések idején a Toldi utcában az utcán folyik a víz. Az önkormányzat csapadékvíz-elvezető rendszer építésére pályázik, ebben a programban oldanák meg a máshol is jelentkező problémát. Felvetették, hogy a képviselők között osszák szét az utcákat, de a tervek között havonkénti fogadó órák tartása szerepel, a hivatalban pedig lezárt borítékban várják a képviselőkhöz intézett kéréseket.

A lakosok közül valaki közösségi tér létrehozását javasolta, amelyre szeretne is az önkormányzat pályázni. Szóba került a kukák kiosztása, itt nem hirdették meg nyilvánosan, de aki igazán rászorult a segítségre, azok nevét felírták és kiviszik számukra az edényeket, ebben egyes képviselők is segítenek. A kukásautók kapcsán fölvetődött, ha már útfelújításokat terveznek, akkor lehetőség szerint a szolgáltató kisebb kocsikat küldjön a kis teherbírású utcákba. A lakók szorgalmazták a közterületi roncstárolás megszüntetését, a gazos kertek ellenőrzését, a kidöntött KRESZ-táblák rendbetételét is. Megköszönték a nyugdíjas klub támogatását és kérték azt a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában