Kézművesklub

2020.01.27. 13:00

Dísztárgy, ékszer, bútorok készülnek az avasi klubban

Kézműves délelőttökkel segítik a fiatalokat a társadalmi integrációban az Avason.

Detzky Anna

Bútor PET-palackokból

Fotó: Kozma István

Egy drogprevenciós program keretén belül indítottak el egy kézművesklubot szombatonként az Avasi Közösségi Kávézóban a 12–35 éves korosztály számára.

Örömet, célt adnak

– Az Avason komoly problémát jelent a drogfogyasztás, ezért főleg az itteni csellengő fiatalokat céloztuk meg – mondta Molnár Erika, a kávézót működtető Dialóg Egyesület közösségfejlesztője. – A drogambulancia által indított foglalkozások mintáját követtük. Szeretnénk örömet, célt adni és lehetőséget biztosítani, hogy kis közösségben, személyes beszélgetések útján formálódjon a klubtagjaink értékrendje. A csellengés legfőbb oka az elmagányosodás, de ha itt megélik, hogy tartoznak valahová, és kötődés alakul ki, olyan pozitív érzelmi töltetet kapnak, ami átformálhatja a személyiségüket.

A klub egyúttal a környezettudatos gondolkodást is népszerűsíti.

– Alapvetően barkács- és újrahasznosítási műhelyként alakultunk, így eleinte bútorokat készítettünk használt szekrényekből, polcokból. Az ünnepek környékén aztán sokat üvegfestettünk. Most pedig az vetődött föl, hogy jó lenne PET-palackokat felhasználni, amelyekből akár kanapé, dísztárgyak vagy ékszerek is kialakíthatók. Minden ünnepen más-más lesz a profil, Valentin-napon például szívecskéket varrunk majd. A fiatalok maguk is bedobhatják a közösbe a saját ötleteiket, amiket aztán együtt elkészítünk. Asztalos önkéntesünk a komolyabb barkácsmunkákban szívesen segít. Az alapanyagok egy részét mi biztosítjuk, de PET-palackokat vagy használt vécépapír-gurigákat a közösség tagjai hoznak – sorolta a közösségfejlesztő.

Bárki csatlakozhat

Molnár Erikát a toborzás menetéről faggattuk még.

– A bevonás szórólapozás és iskolalátogatás útján történt. Bölcsődékbe és óvodákba is ellátogattunk, a legkisebbeken keresztül próbáltuk elérni az idősebb testvéreket, illetve játszótereken sétálva is megszólítottuk a gyerekeket. Nem messze innen működik az Avasi Tanoda, amelyet szintén megkerestünk, de a kezdeményezéshez novemberig bárki csatlakozhat, aki kedvet érez hozzá – emelte ki az Avasi Közösségi Kávézó munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában