„mezítlábas túra”

2020.01.28. 08:00

Cipőben a barlangokban

Gyalogtúrán járhatták be az érdeklődők a barlangfürdő medencéit.

Novák Krisztina

Különleges élmény sétálni a barlangok mélyén

Fotó: Kozma István

Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is január végére ütemezték a tíz napig tartó karbantartási munkálatokat a Miskolctapolcai Barlangfürdőben. Mivel egy természetes barlangrendszerről van szó, a vendégek teljes biztonsága érdekében évről évre visszatérő feladat a barlangi rész sziklafalazatának ellenőrzése és javítása.

Kopogtatással végzik

A munkát minden esetben alpintechnikai módszerrel – kopogtatással – és kézi­szerszámokkal végzik. Vizsgálják, hogy vannak-e olyan területek, amelyekre érdemes jobban odafigyelni az év folyamán. A szükséges javításokhoz habbetont használnak, amelynek színe nem tér el a sziklafalétól, így a javítás nem látható. Fontos feladat az elmozdulások ellenőrzése és mérése. Ezeknek az eredményeit a szakemberek összehasonlítják az előző évek adataival, és ebből következtetnek, volt-e mozgása a hegynek és a barlangnak. A fürdő területén lévő termálkút karbantartása is ilyenkor történik.

Rendhagyó barlangtúra

– Már hagyománnyá vált, hogy a karbantartás ideje alatt egy hétvégét kijelölünk, amikor arra invitáljuk az érdeklődőket, hogy jöjjenek, és nézzék meg a fürdőt egy kicsit más aspektusból, és kukkantsanak be a színfalak mögé – tájékoztatott Scheitzner Beáta, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője. – Idén az elmúlt hét csütörtökétől egészen tegnapig vártuk azokat, akik kíváncsiak voltak arra, milyen látvány séta közben Európa egyedülálló, természetes barlangfürdője úgy, hogy a medencékben nincs víz. Sokan évről évre visszatérnek, mert soha nem tapasztalt élményben lehet részük ezen a rendhagyó barlangtúrán. A száraz lábas bejárás folyamán a látogatókat végigvisszük a barlangi járatokon. Bemegyünk azokba a járatokba is, amelyek jelenleg még nem állnak a vendégek rendelkezésére, de a későbbi fejlesztéseknek lehetnek majd az útvonalai. A barlangi járatokban megmutatjuk a látogatóknak, hogy ez a barlang egész évben él. Mindig megjelennek érdekes, új képződmények, és ezeknek a felfedezése igazi kuriózum a vendégek számára is. Nemcsak a barlangfürdőt mutatjuk be, de bevisszük a vendégeket a fürdő „agyába”, ahol megtekinthetik a gépészetet, ami arról gondoskodik, hogy a víz a medencékbe kerüljön.

Az idén több mint ezer látogató regisztrált erre a programra, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában