Miskolc

2020.01.14. 11:30

Bababarát kórházat álmodva

A miskolci kórházak elsőként váltak bababaráttá az országban.

Novák Krisztina

Könnyebb a babának, könnyebb a mamának

Fotó: Kozma István

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház sajtótájékoztatón számolt be hétfőn az egészségügyi intézményben történt fejlesztésekről.

A tájékoztatón jelen volt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, Breitenbach Sándor, a megyei kórház műszaki igazgatója, dr. Szűcs Ildikó, a koraszülött-újszülött patológiai osztály osztályvezető főorvosa, Kató-Nagy Szilvia projektmenedzser és dr. Révész János, a kórház főigazgatója.

Sorozat

„A projekt keretein belül három helyszínen valósultak meg családbarát beruházások. Ebből az egyik a gyermekkórház, ahol most vagyunk, illetve van két szülészeti ellátó egységünk, ahol szintén jelentős beruházások történtek. Amit ma láthatnak, az egy társadalmi összefogás eredményeképpen valósult meg. Az a betegellátó rendszer, amit főorvosnő bemutatott önöknek, ugyanis egyszerre kapott kormányzati támogatást, miközben a kórház saját erős beruházással, az osztály alapítványa pedig pénzügyi támogatással járult hozzá, és pályázati forrást is igényeltünk ahhoz, hogy a szervezeti egység teljes egészében megújulhasson” – tájékoztatott dr. Révész János, a kórház főigazgatója.

A család-, anya- és bababarát ellátás kialakítását célzó projektben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház minden érintett szervezeti egysége lehetőséget kapott a fejlesztésre, így mindkét szülészeti osztály és a koraszülött-újszülött patológiai osztály is támogatásban részesült, összesen 359,49 millió forint értékben.

Nagy feladat

– Gyakorlott családanyaként azt gondolom, hogy a család számára az egyik leginkább embert próbáló feladat a kórházi tartózkodás megszervezése. Ezért is nagyon fontos, hogy az intézmények olyan hátteret biztosítsanak a családok számára, ami a XXI. század követelményeinek megfelel család- és bababarát szempontból. Az elmúlt fél évben több átadáson is részt vettem, mert nekünk – a megyében élő politikai és közéleti szereplőknek – nagyon fontos, hogy segítséget tudjunk nyújtani a megyében található intézményeknek, így a megyei kórház is mindenben számíthat ránk – mondta Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

„A kormány támogatja a hazai szülészeti ellátásnak a családok igényeit kielégítő, az új család születését, a pozitív szülésélményt és a gyermekágyas időszak komfortérzetét növelő fejlesztését annak érdekében, hogy a hazai szülészeti ellátás minél inkább családbarát módon működjön. Elmondhatom azt is, hogy a jó együttműködésnek köszönhetően Révész János főigazgató úrral a minisztériumban járva egyeztettünk miniszter úrral és államtitkár asszonnyal is, és mindenkit biztosíthatok arról, hogy a jövőben a MISEK-ben a szülészeti osztály a működését tovább fogja folytatni” – tudtuk meg Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában