Sátoraljaújhely

2020.01.26. 07:00

Az állatok érdekét szolgálja a chip, az ingyen veszettség elleni oltás

November 19-ig ingyenesen ivartalaníttathatnak a sátoraljaújhelyi menhelyen a körzetben lakó gazdik.

Detzky Anna

Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb probléma a kóbor ebek magas száma, melyet a nem kívánt szaporulatok megelőzésével, az ivartalanítás támogatásával lehet a leg­elfogadhatóbb módon csökkenteni.

Az agrártárca 100 millió forintot biztosított az állatmenhelyet működtető civil szervezeteknek, a gondozásukban álló kutyák ivartalanítására. A támogatás keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanítását finanszírozhatja – olvasható az Agrárminisztérium honlapján.

A támogatott szervezetek között van a Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány is. A sátoraljaújhelyi menhelyen keresztül 2020. január 10-től november 19-ig veheti igénybe a helyi lakosság az ingyenes ivartalanítási akciót, amit egyidejűleg térítésmentes chipbeültetéssel és veszettség elleni oltással is megtoldottak.

Érdeklődni az állatmenhelynél

– Menhelyünk munkatársait lehet keresni a 06-30-619-4876-os számon, akik átirányítják az érdeklődőket állatorvosunkhoz, és időpontot egyeztetnek vele. A szukákat és korlátozott számban a kan kutyákat is ingyenesen ivartalanítják. A körzetben – a Hegyközben, a Bodrogközben és Sátoraljaújhelyen – élő gazdiknak szeretnénk ezzel lehetőséget biztosítani. A távolabb lakóknak pedig javasoljuk, hogy érdeklődjenek a lakóhelyükhöz legközelebb eső állatmenhelynél – ajánlotta Szilágyi Lászlóné, a Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány kutyaotthonának vezetője.

A menhelyek a nem kívánt szaporulatból kóborrá vált állatokkal telnek meg.

– A héten készülnek el a szórólapok, ez azért fontos, mert különösen a kistelepüléseken és Sátoraljaújhely legszegényebb részein, ahol a legnagyobb szükség lenne az ingyenes ivartalanításra, nem mindenki használ internetet. Sajnos az emberek fejében még mindig az a tévhit él, hogyha kedvenceinket megfosztjuk a fialás lehetőségétől, beavatkozunk a természet rendjébe. Ugyanakkor a fölöslegessé vált kölykökről nem szívesen gondoskodnak. A mi munkánkat is segíti, ha sokan ivartalaníttatnak a lakosság köréből, mert jellemzően a túlszaporulattal telik meg a menhely. Másrészt mi egyébként is elvégeznénk a rutinműtétet a bekerülő felnőtt – 7 hónapnál idősebb – állatokon, amit így a pályázat keretében is megtehetünk – mondta Szilágyi Lászlóné telephelyvezető.

Az ivartalanításra váró ebek számáról is érdeklődtünk.

– Jelenleg még tart az ivaros állatok számának felmérése a menhelyen, amelyek egy részét a közeli gyepmesteri teleptől vettük át. Korábban is volt már hasonló akció nálunk, de sokkal kisebb körben és kevesebben tudták igénybe venni. Január 10. óta körülbelül harmincan keresték fel állatorvosunkat, de a kampány végéig százas nagyságrendre számítunk.

Nem jelent terhelést

– Egyidejűleg chipbeültetést és veszettség elleni oltást is lehet kérni, ha eddig még azokra sem került sor. Egészségügyileg ez nem jelent különösebb terhelést a kedvencek számára – fejtette ki az állatvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában