Berzék

2020.01.13. 11:30

Az ajándékok is elégtek

Rebeka a gyerekeket mentette a lángok közül, Lajos a gázpalackot.

Hegyi Erika

Sebő Gábor, Berzék polgármestere kérte lapunkat, írjuk meg a település egyik családjának történetét. A kétgyermekes szülők ugyanis nagy bajba kerültek december elején. Nem elég, hogy mindkét gyermekük beteg, ráadásul néhány hete tűz keletkezett a házukban, ami a szerencsétlenség után lakhatatlanná vált. A napokban ellátogattunk a településre, ahol a szülők, Rontó Lajos és Rontóné Rácz Rebeka mesélték el szomorú történetüket.

Berobbantak az üvegek

– December 7-én délután történt a baj. A kisszobában voltunk, a gyerekekkel játszottunk. Arra lettem figyelmes, hogy a nagyszobában valami ég. Amikor kinyitottam az ajtót, már robbantak is be az üvegek. A nagyszoba teljes terjedelmében lángolt. Kaptam a gyerekeket, és rohantunk ki az udvarra. A párom a gázpalackot mentette, nehogy felrobbanjon – idézi fel a szörnyű pillanatokat Rebeka.

Később derült ki, hogy a kisfiuknak vásárolt elektromos kisautó töltője okozhatta a zárlatot és a tüzet. Mindenük odalett. A bútoraik, a ruháik, a háztartási gépeik, 140 ezer forint készpénzük. Épp aznap vásárolták meg a karácsonyi ajándékokat a gyerekeknek és az ennivalót, szintén az ünnepekre. Karácsony előtt néhány héttel ott álltak a hidegben, és végig kellett nézniük, hogy válik semmissé eddigi munkájuk eredménye. Belülről már felújították a házukat, új bútorokat vettek bele, a fürdőszoba is készen volt. Azt tervezgették, hogy kívülről is rendbe hozzák az amúgy takaros kis házat. Most pedig csak az a ruhájuk maradt, amiben éppen voltak.

Két beteg gyermek

A család helyzete eddig sem volt könnyű. Mindkét gyermek súlyos epilepsziában szenved. A kislány 6 éves, a kisfiú 3 és fél. A szülők rendszeresen járnak velük orvoshoz, sok-sok időt töltöttek kórházban is.

– A betegségüket úgy kell elképzelni, hogy az egyik pillanatban még teljesen jól vannak, a másikban pedig összeesnek, és akkor egy hétig se beszélni nem tudnak, se rendesen járni. Ha jól vannak, óvodába járnak, ha nem, akkor itthon vannak. Emiatt dolgozni sem tudok – sorolja Rebeka. Férje, Lajos rokkantnyugdíjas, de alkalmi munkákat vállal, hogy a családját el tudja tartani. Időnként kamionozik.

– Felfoghatatlan, ami velünk történt, erre nincsenek szavak, hogy mindenünk odalett. Én amikor láttam az égő házat, sokkot kaptam. Beszaladtam a házba, lefeküdtem a padlóra, és ordítottam. A tűzoltók hoztak ki – idézi fel a borzalmakat könnyek között az édesanya.

Elkísérjük őket a házukhoz. Szívszorító a beszakadttető, az üszkös gerendák, a fekete falak, az elégett bútorok látványa. Ma már semmi sem emlékeztet az egykori otthonra, az újonnan lerakott laminált padló is a tűz martalékává vált. A családnak nagy segítség lenne, ha valaki tetőanyagokkal és gipszkartonnal tudna segíteni nekik. Mert Lajos és Rebeka mindenképpen szeretnék saját házukat rendbe hozni. Jelenleg albérletben laknak, egy kis szobában húzzák meg magukat. Rebeka elmeséli azt is, hogy történetükről beszámolt az egyik tévécsatorna is. Akkor jószívű emberektől kaptak élelmiszert és kevés pénzt, de ebből még nem tudják elkezdeni házuk rendbetételét. Sebő Gábor polgármester adta meg azt a bankszámlaszámot, amin Rebekáékat támogatni lehet: 5450 0136 1000 4005 0000 0000 (Rontóné Rácz Rebeka).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában