Forgalmi rend

2020.01.15. 18:15

Andor-Görögszőlő szakasz: átmeneti változás és forgalomszámlálás jön

Csak az eredmények kiértékelése után döntenek a végleges közlekedési rendről.

Tajthy Ákos

Forrás: ÉM-Archívum

Kerekasztal-beszélgetésen fogadta szerdán az Andor utca és környékének lakóit, valamint a Kerékpáros Miskolc Egyesület (KME) és a Zöld Kapcsolat Egyesület képviselőit Veres Pál, Miskolc polgármestere és Varga Andrea alpolgármester.

Az egyeztetés témája az Andor utca egyik szakaszának tervezett új forgalmi rendje volt, melynek eredetileg a napokban kellett volna életbe lépnie. Eszerint az utcának a korábbinál hosszabb szakasza lenne egyirányú a belváros felé.

Veres Pál polgármester a fórumon leszögezte, a nagy port kavart forgalmirend-változást a decemberi közgyűlésen jelentették be.

– Előzménye az volt, hogy az Újgyőri piacnál található buszmegállók felújítása miatt átmenetileg a Görögszőlő és az Andor utcákat a gyorsabb haladás és a dugók kialakulásának elkerülése érdekében egyirányúsítottuk a belváros felé. A munkák elkészültét követően az eredeti forgalmi rend állt helyre, ami szerint a szakaszon a Károly utcától lefelé a város irányába, felfelé pedig Diósgyőr irányába lehet csak haladni. Deák-Bárdos Mihály önkormányzati képviselő a múlt év végén viszont azzal keresett meg, hogy ötvennél több lakos kéri, hogy az ideiglenes rendszer véglegesedjen, mert ez jobb volt a helyieknek – emlékeztetett a városvezető.

Téves közlemény

Csakhogy a tervezett változás tiltakozást váltott ki több civil szervezetből, és az érintett utcákon élők egy része is tiltakozott, mégpedig azért, mert attól féltek, hogy a Görögszőlő–Andor utca egyfajta szökőút lesz a diósgyőrieknek a belváros felé. Az így megnövekedett forgalom pedig nemcsak a helyiek életét, de a kerékpáros- és gyalogosközlekedést is ellehetetlenítené a területen. Deák-Bárdos Mihály leszögezte, a lakók viszont nem is az ideiglenes rend visszaállítását kérték.

– A városházi sajtóközlemény téves volt, ráadásul engem mint képviselőt senki nem kérdezett meg – mondta.

Ezt követően hosszas, személyeskedéstől sem mentes vita kezdődött a módosítást kezdeményezők és a mostani forgalmi rend mellett kiállók között. Szilágyi Csaba és Csutorás Géza végig a változtatás mellett álltak ki, ők azzal érveltek, hogy a jelenlegi megoldás nem kedvez a Károly utcán működő oktatási intézményeknek, sokszor alakul ki dugó, míg a Görögszőlő utca érintett szakasza gyakorlatilag üres.

A jelenlegi forgalmi rend mellett állt ki többek között Kunhalmi Zoltán, a KME elnöke is, aki a kerékpáros-forgalom ellehetetlenülésétől tartott a szakaszon. Hangsúlyozta, a bicikliseknek ez az egyetlen útvonal, amit igénybe tudnak venni Diósgyőr és a belváros között. Ráadásul – tette hozzá – félő, hogy az autósok így is fel fogják fedezni, és az Újgyőri főtértől a Maros utcán keresztül kerülő útként fogják használni azt.

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat vezetője hozzáfűzte, az útvonal jelenlegi állapota méltatlan, az út lassan alkalmatlan mind az autós-, mind a kerékpáros-forgalomra, és problémaként jelölte meg, hogy nincsenek járdák, valamint gyalogátkelőhelyek. Erre válaszul Deák-Bárdos Mihály és Erdei Sándor önkormányzati képviselők felajánlották: képviselői alapjuk terhére javítanának az út állapotán, fekvőrendőröket alakítanának ki, sőt, ha mód van rá, járdát is építtetnének.

Vascsák Roland és Vámosi Bertalan az Andor utcaiak képviseletében szóltak. Attól féltek: a változtatás ellehetetleníti majd a helyiek életét. Emlékeztettek: a villamosprojekt kivitelezése idején egy ideig egyirányú lett az útszakasz a belváros felé, és akkoriban nem ritkán negyed­órát is várni kellett akár arra is, hogy saját portájukról ki tudjanak állni. Vámosi Bertalan lakossági fórumot kezdeményezett az Andor utca forgalmi rendjéről.

Kompromisszum

Végül kompromisszumos megoldás született: az önkormányzat másfél hónapos próbaidőre bevezeti az új forgalmi rendet, miközben több alkalommal is forgalomszámlálást hajt végre az érintett útszakaszon.

Ennek értelmében az Avar–Károly utca közötti szakasz a belváros irányába egyirányúvá válik január 21-től. A forgalomszámlálás a héten elkezdődik, a József utcánál mérik majd az Andor utcán áthaladó gépjárműforgalom számát. Elsőként január 16. és 20-a között (csütörtöktől hétfőig), reggel fél 7-től délelőtt 10 óráig tart majd a számlálás, majd ezt február utolsó két hetében megismétlik a szakemberek. Az így nyert adatok ismeretében március elején ugyanez a grémium egy hasonló kerekasztal-beszélgetésen értékeli majd a helyzetet, vagyis megvizsgálják, szükséges vagy sem a forgalmi rend további módosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában