Miskolci Egyetem

2020.01.29. 16:00

A növekedésre hajt az egyetem

Csökkenő ponthatár, emelkedő állami finanszírozás a jogászképzésben.

Pap Gyula

Az egyetem vezetői a keresztféléves képzésekről beszéltek

Fotó: Pap Gyula

A Miskolci Egyetemen dr. Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes sajtótájékoztatón ismertette kedden a keresztféléves felvételi eljárás pontszámait, illetve azt, hogy ezek milyen létszámváltozást jelentenek az egyetem számára. A karok dékánjaitól megtudhattuk, hogy a normál felvételi eljárás keretében milyen új szakokra lehet majd jelentkezni február 15-éig, valamint szó volt arról is, hogyan változik országos szinten a jogászképzésben a hallgatói létszám eloszlása, hogyan módosulnak a ponthatárok és az államilag finanszírozott helyek számai.

Erősödő pozíció

A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet – hangzott el a sajtótájékoztatón. Fontos kiemelnünk, hogy a tavaly felvett hallgatóink 74 százaléka, 2.221 fő állami ösztöndíjas, ami önmagában mutatja az intézmény stabilitását – hangsúlyozta a rektorhelyettes. Emellett továbbra is sokan vannak meggyőződve a nálunk szerzett diploma értékéről, amit alátámaszt az a tény, hogy 772 fő az önköltséges képzésekre felvettek száma – tette hozzá. A felsőoktatási intézmények között egyre fokozódó versenyben a Miskolci Egyetem folyamatosan erősíti pozícióját a népszerű fővárosi egyetemek és a több intézményből integrált nagyvárosi egyetemek között. Az intézmény a demográfiai folyamatok és a felvételi ponthatárok emelkedése mellett is növelni tudta népszerűségét, ismét bizonyítva, hogy az észak-magyarországi régió meghatározó tudásbázisa. Amennyiben figyelembe vesszük a 2019-ben felvett Stipendium Hungaricum ösztöndíjas, külföldi hallgatókat is, úgy elmondhatjuk, hogy összességében 3.116 fő nyert felvételt a tavalyi évben az egyetemre – összegezte a rektorhelyettes.

Növekvő népszerűség

A 2020. évi keresztféléves felvételi eljárásban összesen 304-en jelölték meg a Miskolci Egyetemet, közülük 256 fő első helyen. A felvételi folyamat lezárása után, februárban 205-en kezdhetik meg tanulmányaikat a Miskolci Egyetemen, amely a tavalyi adatokhoz képest több mint 17 százalékos növekedést jelent. Rendkívül jelentős az emelkedés az önköltséges hallgatók létszámában, hiszen a tavalyi 10 fő után idén 32-en ezt a finanszírozási formát választották. A felvett hallgatók közül 187-en mesterszakos tanulmányaikat kezdik, míg 18-an a Gyógypedagógia alapszakra nyertek felvételt. A 2020. évi általános felvételi eljárás tekintetében a Miskolci Egyetem a keresztféléves felvételi eredmények növekedésével számol, hiszen új szakok kezdik meg működésüket. A növekedésnek motorja lesz az Állam- és Jogtudományi Kar által meghirdetett jogász szak, mert a korábbi állami finanszírozásra előírt 440 ponttal szemben az idén elegendő lesz 350 pont, továbbá a többi jogászképzést folytató intézményhez hasonlóan a Miskolci Egyetem is 80 fő állami finanszírozotti helyet kapott a fenntartótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában