Madárvilág

2020.01.19. 13:00

A köddel van a legtöbb gond

A hideg évszakban, bár a téli vonulás miatt kevesebb madár marad nálunk, sok madárbalesettel találkozni.

Bájer Máté

Lehoczky Krisztián és egy darázsölyv

Fotó: Kozma István

Olvashatták már nálunk a tokaji hattyúmentést: a Tisza-híd közepén rekedt állat a síkos úton nem tudott lendületet venni a felszálláshoz. A balesetveszélyes helyzetet végül a rendőrök oldották meg; sikeresen leterelték a hídról a víziszárnyast. Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője elmondta, hogy véleménye szerint valóban a lefagyott út okozta a bajt.

– Valószínűleg a madár a ködben eltévedt, esetleg vízfelületnek nézte a jeges, csillogó utat, ezért ereszkedett alá. Ezután a felszállás már nem ment, hiszen a hattyúknak széles, úszóhártyás lábuk van, ami nehezen használható az ilyen felületeken. Ezek a madarak úgy szállnak fel, mint a repülő: lendületet kell venniük. Folyón vagy tavon ez könnyebben megy, hiszen ott tapossák a vizet és erősen csapkodnak a szárnyaikkal. A videón látni lehet, hogy zavart volt, kellett neki egyfajta iránymutatás.

Elgázolt szárnyasok

Az eset nem egyedi, és nem csak a hattyúkra korlátozódik: sok szárnyas sérül meg vagy pusztul el feleslegesen, ilyen-olyan okokból.

– Vannak rosszabb helyzetek is – meséli Lehoczky Krisztián, aki szerint a köd és a rossz látási viszonyok okozzák télen a legtöbb problémát. – Sok elgázolt madár kerül hozzánk. A városon kívül úton-útfélen látni póznákon gubbasztó egerészölyveket. Senki ne higgye, hogy a forgalmat nézik; az elgázolt tetemekből szeretnének táplálkozni (pockokból, macskákból). Ködben későn veszik észre az autósok a táplálkozó ölyvet, és a madár sem látja meg időben a veszélyt.

A rossz látási viszony eleve probléma. Jelenleg is két elütött macskabaglyot gondoznak a menhelyen. Egyikük rezignált állapotban van: csak ül a dobozában, nem csinál semmit. A másik viszont felépült, ha minden jól megy, jövő héten akár szabadon is engedhetik. A ködös idő azonban nem csak az autók miatt veszélyes.

Fotó: Kozma István

– A 15–30 kilowattos, középfeszültségű vezetékek is számos szárnyas életét oltják ki. A madár nem látja, nem veszi észre időben. Sok esetben hozzá sem kell érnie, elég, ha bizonyos távolságra repül el a kábeltől. Jelenleg nálunk telel egy áramütést szenvedett darázsölyv, amit csak tavasszal engedhetünk szabadon, hiszen most, vadászható rovarok hiányában, éhen halna.

Nem csak madarak

A téli időszak sok kisemlős számára is veszélyes. Ha figyelmetlenül járunk el a kerti munkák közben, sok sünit kárhoztathatunk például ­Jeanne d’Arc-i sorsra. Lehoczky Krisztián szerint ugyanis az ősszel összegyűjtött gallyrakások alatt előszeretettel alszanak téli álmot a kis tüskés jószágok.

– Érdemes lapáttal átkutatni az égetnivalót, mielőtt meggyújtjuk. A hibernált állapotban lévő sünik nem másznak el, hanem összegömbölyödnek és úgy védekeznek. Ebben az esetben pedig csak a hamuban fogjuk megtalálni a maradványaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában