Válaszok az egyetemről

2020.01.21. 08:00

A diplomát átszámítják pontokra

Közeledik az egyetemi jelentkezés határideje. A Miskolci Egyetem vezetői minden kérdésre válaszoltak.

Hegyi Erika

Prof. Dr. Torma András rektor, és Dr. Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes

Fotó: Ádám János

Özönlöttek a felsőfokú továbbtanulással kapcsolatos kérdések szerkesztőségünkbe csütörtökön, amikor vendégünk volt Torma András, a Miskolci Egyetem rektora és Jakab Nóra, az intézmény oktatásfejlesztési rektorhelyettese.

– Mivel foglalkozik pontosan az egészségügyi szervező? – hangzott az első kérdés. Ilyen szakot az Egészségügyi Kar hirdetett.

Az egyetem vezetői elmondták, az egészségturizmus-szervező képzés célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik az egészségügyi és egészségturisztikai szolgáltatások rendszerét, megfelelő egészségügyi, földrajzi és gazdasági ismeretekkel rendelkeznek. Képesek egészségturisztikai programok elkészítésére, szervezésére, marketingtevékenység végzésére, nemzetközi egészségturisztikai projektekben való részvételre.

Alacsonyabb ponthatár

Többen is érdeklődtek az egyetem felsőoktatási szakképzései iránt. Ezzel kapcsolatban megtudhatták: ha valakinek nincs elég pontja ahhoz, hogy felvételt nyerjen az alapképzésre, érdemes elkezdenie a felsőoktatási szakképzést. Ennek előnye, hogy elvégzése után, ha a hallgató szakirányban tanul tovább, 30 pluszpontot kap, és az alapképzésből legfeljebb 3 félévet beszámítanak neki. A felsőoktatási szakképzés hallgatói jogviszonynak számít, így jogosult a diákigazolványra és az azzal járó kedvezményekre.

A következő olvasónk anyagtudományi szakra szeretne jelentkezni. Azt kérdezte, van-e különbség a miskolci és az egyetem ózdi, kihelyezett tagozata között. Torma András rektor hangsúlyozta, a képzés színvonala között semmi különbség nincs, a fiatal nyugodtan jelentkezzen a vidéki képzésre, ha Ózdon vagy környékén lakik. Az azonban fontos, hogy jelölje meg a miskolci képzést is, hiszen ha Ózdon nincs elég jelentkező, akkor ott nem indul ez a szak.

Érkezett kérdés a jogászképzéssel kapcsolatban is. Az egyetem vezetői felhívták a figyelmet, ebben az évben az állami ösztöndíjas képzés központilag megállapított ponthatárát leszállították 440-ről 350-re. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenki felvételt nyerhet, aki 350 ponttal rendelkezik, mert a felvehetők száma véges, ez Miskolcon 80. És ha 80 hallgató 350-nél magasabb pontszámmal jelentkezik, akkor ők nyernek felvételt.

Kollégium van bőven

Egy szolnoki édesanya aziránt érdeklődött, hogy lánya kaphat-e kollégiumot. A rektor hangsúlyozta, Miskolcon szinte mindenki kap kollégiumi férőhelyet, aki igényel, hiszen 2000 hallgatónak tudnak biztosítani elhelyezést. Országos viszonylatban a miskolci térítési díjak alacsonyak. Az Uni-Hotelben havi 16 ezer, a többi kollégiumban havi 10 ezer forintot kell fizetni. A kollégiumokról még több információ található a Bolyai Kollégium oldalán.

Többen érdeklődtek a duális képzésről. Megtudhatták: ennek a képzésnek az az előnye, hogy a hallgatók az elméleti tudás mellett különböző vállalatoknál megszerzik a gyakorlati tapasztalatot is, és fizetést kapnak a cégtől. A Miskolci Egyetemnek jelenleg 183 vállalattal van szerződése, és közel 300 együttműködési megállapodás köttetett eddig. A hallgatók 19 alap- és 16 mesterképzésen választhatják a duális képzési formát.

Az egyetem akadálymentes intézmény

Volt, aki a vegyészmérnök szak iránt érdeklődött. Torma András hangsúlyozta: megyénk a vegyipar fellegvára, úgyhogy aki ezt a képzést választja, nem lesz elhelyezkedési gondja. Az alapképzés második éve folyik az intézményben, és akkreditálás alatt van a mesterképzés is.

Egy kerekesszékes olvasónk afelől érdeklődött, hogy akadálymentes-e a Miskolci Egyetem. Torma András megnyugtatta, az intézmény minden oktatási épülete, liftje, mosdója, de még az adminisztrációs irodák is megközelíthetők kerekesszékkel. Az egyetemen 170 fogyatékkal élő diák tanul, közöttük mozgássérültek is.

Többen kérdezték, kell-e emelt szintű érettségit tennie, akinek van diplomája. Nekik nem kell az emelt szintű vizsga, mert a diplomákat az egyetem átszámítja pontokra. A jeles diploma például 400 pontot ér, a jó 370-et.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában