Balesetveszély

2019.12.10. 14:00

Sokkal több lett a lakástűz

Télen többet vagyunk otthon, és több a láng is a lakásban: ne hagyjuk őrizetlenül!

Horváth Imre

Munkában a tűzoltók – egy korábbi lakástűznél

Forrás: ÉM-archívum

Megérkezett az elmúlt egy hétben a nagy hideg, és elkezdődött az adventi időszak, ennek megfelelően megszaporodtak a lakástüzek is. Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 69 alkalommal riasztották, amelyből 28 műszaki mentés volt.

Adventkor is több

Csak néhány az elmúlt hét tűzeseteiből: füst áramlott vissza egy oktatási intézménybe Szögligeten, a bódvaszilasi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt mindenki elhagyta az épületet, az egység eltávolította a még izzásban lévő tüzelőanyagot a fűtőberendezésből, és átvizsgálta az épületet. Tűz keletkezett két lakóházban is csütörtökön Lyukóban, az életvitelszerűen használt ingatlanok tüzét a miskolci hivatásos tűzoltók eloltották, azonban az épületek lakhatatlanná váltak. Egy családi házzal egybeépített kazánház tetőszerkezete égett Cserépváralján, de kigyulladt egy lakóház Berzéken is. A tűzesetek során szerencsére senki sem sérült meg, viszont házak váltak lakhatatlanná éppen az ünnepek előtt.

A statisztikák azt mutatják, hogy a téli ünnepek időszakában megemelkedik a lakástüzek száma, ugyanis ilyenkor általában többet tartózkodnak otthon az emberek. A tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el és felügyelet nélkül hagyják, így a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Az adventi koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

Fűtés és dohányzás

A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe. Lényeges azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, hogy ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához vagy kazánhoz. Nem szabad fűteni háztartási hulladékkal. Amellett, hogy rendkívül környezetszennyező, az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak. Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről pedig másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.

Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó vagy halálos lakástűzhöz. Fekve, ágyban ne dohányozzon senki, ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta! A régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tűz keletkezhet. Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva a hőmérséklettől, ne használjuk, és hívjunk villanyszerelőt – ajánlja a katasztrófavédelem a tüzek megelőzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában