Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.12.17. 18:00

Nagyon rossz a levegő – javaslatok lennének, hogy mit kellene tenni

Azzal fűtenek, amivel nagyon nem kellene – ez az egyik jelentős légszennyezési tényező a Sajó-völgyben is.

Detzky Anna

A szálló por koncentrációja rendszeresen átlépi az egészségügyi határértéket a Sajó-völgyben, amely Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térsége.

A négy éve nyílt sajókápolnai lignitbánya tüzelőanyagának káros anyag kibocsátása és a lakossági tüzelés egyaránt gond. A problémát tetézi a tájegység földrajzi adottsága, mert a völgyeket nem tudja állandóan a szél kitakarítani, ami megtisztíthatná a szmogtól a területet.

Rákot okozhat

A témához F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke is hozzászólt.

– Amikor szmog van, olyan, mintha köd lenne, de nemcsak párával, hanem szennyezőanyaggal, szálló porral is erősen terhelt a levegő. A Sajó-völgyben jellemző, hogy a környékbeli domboldalak közé beszorul a fűtésből származó szennyezőanyag a fűtési szezonban, lényegében novembertől márciusig. Légmozgás hiányában a magas páratartalmú hideg levegő nem jut ki a völgyekből, a légszennyező anyagok paplanként dúsulnak fel. Két-három légmozgás nélküli nap elegendő, hogy az alsóbb régióban is érzékelhető legyen a „szmogdugó”. Márpedig a légszennyezés hosszú távon komoly betegségeket okoz. Egy-két hétig csak rekedtek vagyunk tőle, de az asztmások, allergiások szervezete állandó védekezésre kényszerül. Általános gyulladásos állapot alakul ki, ami az összes daganatos betegségnek az alapja – mondta.

Több zöldterület

A Sajó-völggyel a Levegő Munkacsoport is behatóan foglalkozott és szakmai megoldási javaslatokat küldött a Miskolci Járási Hivatalnak.

„Munkacsoportunk sürgeti a rászorulók fűtési támogatását, a rossz minőségű szenek lakossági használatának beszüntetését, az avarégetés betiltását és szigorú hatósági fellépést az illegális égetések ellen. Az épületek korszerűsítése, a fűtőberendezések cseréje is jelentős mértékben hozzájárulhat a levegő minőségének javításához. Szükségesnek tartjuk továbbá, hogy ne engedélyezzék újabb szénbányák megnyitását a térségben. A közlekedési légszennyezés mérséklésére olyan települési övezetek – alacsony kibocsátási zónák – kialakítását javasoljuk, ahová csak a legkevésbé szennyező járművek hajthatnak be. Az önkormányzatok gépkocsi-beszerzéseik során elektromos autókat vásároljanak, továbbá létesítsenek dedikált ingyenes parkolóhelyeket töltőállomással. Fontos a közösségi közlekedés fejlesztése és előnyben részesítése a forgalomban, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása. A levegő minőségét számottevően javíthatja a zöldterületek megóvása és bővítése, hiszen a fák természetes légtisztítók és légkondicionálók” – olvasható a többi között a sajtóközleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában