Miskolc

2019.12.11. 08:00

Megfázás igen, ám influenza még nincs

Még nincs tömeges roham a háziorvosoknál, akik azonban ajánlják az influenza elleni védőoltást.

Nagy-Hankó Krisztina

Inkább a megfázás jellemző a mostani megbetegedésekre, ez még nem influenza

Forrás: Shutterstock

Az ÁNTSZ figyelőszolgálatának tájékoztatása szerint november 25. és december 1. között az országban 6190 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A betegek 27,5 százaléka 0–14 éves gyermek, 39,3 százaléka pedig 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 24,2 százaléka, a legkevesebben az idősek korosztályából betegedtek meg: a betegeknek csak a 9 százaléka volt 60 éven feletti.

A megbetegedések halmozódását sehol nem jelentették, derült ki a tájékoztatóból.

A megyénkben praktizáló háziorvosok sem számoltak be egyelőre tömeges rohamról, inkább csak egy-két megfázásos tünettel jelentkező betegről. Ami viszont meglepő, hogy a múlt héten tapasztalható nagy hideg ellenére is megnőtt a bakteriális fertőzések száma – osztotta meg gondolatait dr. Schuller Péter háziorvos. Pedig a mínusz fokok nem kedveznek a baktériumoknak. Mégis a megszokottól több páciensnél diagnosztizált például arcüreggyulladást.

Nem késő még oltani

Az influenza elleni ingyenes védőoltást továbbra is igényelhetik a háziorvosoknál, még most sem késő beadatni azokat, hívják fel a figyelmet a háziorvosok.

Az ingyenes oltás esetében az érintettek köre jellemzően a 60 éven felüliek, krónikus betegek és a várandós nők, valamint a sérülékeny immunrendszerű emberek és azok környezete. Azért is javasolt az oltás, mert az influenza szövődményei súlyosak lehetnek. Az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás megelőzhető a védőoltással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában