közgyűlés

2019.12.15. 14:00

Költségvetés: most nem, jövőre

Jövő csütörtökön tartja a miskolci önkormányzat az idei utolsó közgyűlési ülését.

Hajdu Mariann

A tavalyi Tour de Hongrie egy szakasza Miskolcon haladt át. Lesz jövőre is?

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

Tizenhat napirendi pont, azaz tizenhat előterjesztés olvasható Miskolc honlapján: ennyit tárgyalnak a miskolci képviselők jövő csütörtöki ülésükön, a közgyűlés ülése az utolsó lesz ebben az évben. Ugyanezen a napon délután 5 órától közmeghallgatást is tartanak.

Okafogyottá válhat

Az előterjesztések közül az egyik zárt ülés lesz, valamint egy képviselői indítvány is szerepel a napirenden (Badány Lajos jobbikos képviselő, a Velünk a Város városvezető frakció tagja jegyzi): „Javaslat állásfoglalás kiadására a Semmelweis Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának tervezett bezárásával kapcsolatban” címmel. Ez valószínűleg okafogyottá válik, hiszen tegnap közleményben tudatta a városvezetés, hogy nem zárják be a kórházi osztályt. Részleteket ebben a cikkünkben olvashatnak a támáról.

Érdekes lehet, hogy a napirendi pontok között nem látjuk a jövő évi költségvetés előterjesztését: ez átcsúszik a jövő évre, csak az utolsó negyedév korrekcióját tárgyalják. Emellett elfogadhat egy átmeneti gazdálkodásról szóló előterjesztést is a testület, hogy a költségvetés elfogadásáig „beszedhesse a bevételeket és teljesíthesse a kiadásokat.”

Születési támogatást vezet be az önkormányzat január elsejétől Miskolcon, az erről szóló előterjesztést is tárgyalják a képviselők jövő csütörtökön. A szociális támogatásokról szóló rendelettervezetből kiderül az is, hogy – többek között – megemelnék a temetési költségek támogatását a korábbi rendeletben foglalthoz képest. A rendkívüli települési támogatás pedig a rendelet elfogadása esetén természetbeni formában is nyújtható lesz.

A korábbinál olcsóbb lehet a házasságkötés, ha külső helyszínen szeretné megkötni a pár: erről is tárgyal egy előterjesztést a közgyűlés. A fizetendő összeg a felére csökken, ha megszavazzák a képviselők.

Pályázatot nyújtanak be

Térítésmentesen biztosítana két miskolci szervezet számára önkormányzati ingatlanokat a miskolci önkormányzat. Az előterjesztés szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület az Árpád utcai szolgáltatóház második, megüresedett emeletét kapná meg használatra, ahol nappali melegedőt alakítanának ki a hajléktalanok számára. A megyei rendőr-főkapitányság is kérelmezett egy ingatlant szintén az Árpád utcán: egy bizonyos rackszekrényt létesítsenek ott, amely a térfigyelő kamerák adattovábbításában játszana szerepet. Ezt is térítésmentesen adná birtokukba az önkormányzat, ha a képviselők a közgyűlési ülésen rábólintanak.

Pályázatot nyújt be a miskolci önkormányzat a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miskolci versenyszakasza megtartására. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést is most tárgyalják a képviselők. Az elmúlt 3 évben már részt vett a versenyben Miskolc, a szervezőbizottság most újra megkereste a városvezetést, hogy a jövő évi versenyre is pályázzanak, mégpedig a rajtváros címre. A város számára – az erről szóló előterjesztés szerint – komoly PR (reklám) hozadéka volt a versenynek, hiszen 190 országban biztosított médiamegjelenést. A rendezési jog elnyerése esetén a felmerülő jogdíj 5 millió forint, az összeget a 2020-as költségvetés terhére fizetnék ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában