Édes látvány

2019.12.13. 09:00

Kiállítás mézeskalácsokból

Mézeskalács-kiállítás nyílt a bogácsi könyvtárban.

Tóth Balázs

A kiállításon

Forrás: Tóth Balázs

Az elsőt tavaly rendezték, idén húszan készítettek és díszítettek mézeskalácsot a falubeliek közül, de a tavalyi tapasztalatokból kiindulva – a sütési szezon még ezután kezdődik – várható még további mézeskalácsok érkezése. A sütemények januárig lesznek láthatók.

A szervező Jankóné Jónás Zsuzsanna szerint az alkotások külleme, íze és illata is szép, igaz, a sütiket csak nézni lehet, és nem is versenyt hirdettek. A kiállítás megnyitóján fölelevenített egy-két érdekességet a sütemény történetéből, például, hogy az ókorban fizetőeszköz is volt, Magyarországon a 11. században készítették először, s előbb az urak konyhájában vált hagyománnyá. Később, a 17–18. században a vásárokon is megjelent a portéka, tízezer számra készítették a búcsúkra. A karácsonyfák dísze is volt, ez a hagyomány ma is él. Az estén egyébként két bogácsi kézműves is bemutatkozott, Nádudvari Éva horgolt, tömött állatfiguráit (amigurumi) és szőnyegeit mutatta be, míg Ficzerené Majnár Boglárka ásványokból készült ékszerekkel ismertette meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában