kihasználás

2019.12.14. 11:30

Két ingatlant is megszerzett a gondozónő négy hét alatt

Az idős testvérpár odaajándékozta otthonát a nőnek, aki gondoskodást ígért érte.

Horváth Imre

A megyei kamara szabályosnak találta…

Forrás: Illusztráció/ÉM

Egy egészen furcsa esetről szerezett tudomást lapunk, amelyben a két, majd nyolcvan éves, beteg férfi mellé kirendelt gondozónő négy hét alatt megszerezte a két férfi ingatlanát. Ez egyikük halálát követően derült ki, ami után a nő megpróbálta a családot kizárni az ingatlanból, az idős férfit pedig elzárni tőlük. Az ügyben polgári per mellett büntető feljelentés és az ajándékozási szerződést intéző ügyvéd ellen indított panasz is folyamatban van.

Az idős testvérpár, Béla és László két szomszédos ingatlanban élt. Bélának nincsenek örökösei, Lászlónak a tavaly nyáron elhunyt felesége két testvére és egy másodunokatestvére maradt meg rokonnak – egyben örökösnek. Béla már jó ideje fekvőbeteg, őt László felesége ápolta és látta el haláláig. Ezt követően a család gondozót fogadott a férfi mellé, így került oda tavaly június 13-án az egyik szeretetszolgálat munkatársa is. A gondozónő Bélát kezdte gondozni, de Lászlóval is kapcsolatba került és az ő gondozását is elvállalta. Majd augusztus 7-én – tehát mindössze 24 nappal azután, hogy első alkalommal kapcsolatba kerültek a gondozónővel – a két férfi ügyvéd előtt, aki házhoz ment Béla fekvőbeteg volta miatt odaajándékozta az ingatlanát a nőnek. Egészen pontosan az egyik ingatlant teljesen, míg a másikat 2/3 részben, ugyanis a maradék 1/3-ot az elhunyt feleség örökösei birtokolják. A család szerint azonban az ajándékozási szerződés tulajdonképpen egy színlelt eltartási szerződés, amivel több probléma is van.

A tulajdoni lapokra szeptember 5-én került bejegyzésre a gondozónő, ám a rokonok még ekkor sem tudtak az esetről semmit. Arra október 15-e után derült fény, amikor László sajnálatos módon elhunyt. Állításuk szerint haláláról a gondozónő nem értesítette a rokonokat, azt a szomszéd jelzése alapján tudták csupán meg. Ekkor pedig következtek sorban a meglepetések.

Temetés és zárcsere

Az egyik rokon a kórházban találkozott a gondozónővel, akitől azt tudta meg, hogy László megbízásából ő fogja eltemettetni.

– Azt állította édesanyámnak, hogy ez volt László akarata, és ezért átadta neki az elhunyt volt felesége révén járó többhavi özvegyi nyugdíjat, 292000 Ft-ot. Azonban nem a László által megjelölt helyre, a családi sírba akarta őt eltemettetni, innen sejtjük, hogy nem történt ilyen megbízás, az összeget egyszerűen eltette a gondozónő – mondta el lapunknak az egyik rokon fia, aki az ügyet a kezébe vette és a büntetőfeljelentéseket és panaszokat is megtette, egyben kérte, ne írjuk le a család nevét, mert egyelőre nem szeretné, ha beazonosíthatók lennének. – Október 24-én, László temetésén szerzett tudomást a család szélesebb körben a történtekről. Lászlót a család temettette el, a gondozónő kisebb költségeket fizetett a temetésből, amelyen megjelent, és közölte, hogy a gondozottja által neki átadott összeggel nekünk nem hajlandó elszámolni, és nem hajlandó elárulni, ki a munkáltatója.

Ezt természetesen a család nem hagyta annyiban, és október 30-án büntetőfeljelentést tettek a rendőrségen csalás miatt. Utánajártak annak is, hol dolgozik a gondozónő, és értesítették a történtekről a munkáltatót. A szolgálat igazgatója személyesen tájékoztatta Bélát, hogy leváltják a gondozót, amennyiben továbbra is kéri a gondozást, ez meg is történt.

Azonban még csak ekkor kezdődött a kálvária, ugyanis két héttel később, november 15-én a család hiába akarta Bélát meglátogatni, ugyanis a volt gondozónő kicseréltette a zárakat, így sem ők, sem az új gondozó nem tudott bejutni az ingatlanba. Ekkor még sikerült Bélával telefonon beszélniük, aki elmondta, hogy a nő aláíratott vele egy meghatalmazást, ami nem tudja miről szól, illetve felhívatta vele a gondozószolgálatot, és lemondatta a házi segítségnyújtást, mondván, majd ő gondoskodik ezentúl róla. A hatósághoz fordultak, de azt a választ kapták, hogy amennyiben az ingatlanban lakó gondozott nem kéri a hatósági beavatkozást, úgy az ügyben történt cselekményekkel összefüggésben a rendőrség nem tud beavatkozni. Ezt követően Bélát már nem tudták elérni telefonon sem, így két nap múlva egy lakatossal megjelent a család az ingatlannál – amelyet egyébként nyitva találtak – és ők is zárcserét végeztek. Eközben megjelent a gondozónő, aki rendőrt hívott, azonban a kiérkező egyenruhások – ahogy pro a család kérésére, úgy kontra a nőére sem intézkedtek.

A kamara szerint rendben

Ezt követően naponta járt az ápolónő egy órában az ápolási feladatokat ellátni, és naponta járt Bélához a család is, az egyéb ellátást elvégezni. A gondozónő eltűnt, az érintett ingatlanokra a büntetőfeljelentés nyomán 2018. november 12-én bűnügyi zárlatot tett a rendőrség.

Azonban Béla állapota romlott, többször elesett otthon és összetörte magát, közepes fokú demenciát állapított meg nála, így 2019 januárja óta bentlakásos otthonban él. A család polgári peres eljárást is indított, illetve az ügyet intéző férfi gondnoksága alá került Béla bácsi.

A család az ajándékozási szerződést intéző ügyvédet bepanaszolta az ügyvédi kamaránál, mivel véleményük szerint egyrészt etikailag nem lett volna szabad csak a gondozónő érdekeit képviselve, a két idős férfi jövőbeni lakhatását kockára téve elkészítenie az ajándékozási szerződést. Másrészt az ajándékozási szerződésben az áll, hogy a nő cserébe gondozza a két férfit – ami nem valósult, valósul meg, tehát emiatt is érvényét kellene, hogy veszítse a megállapodás – ami így színlelt eltartási szerződés. Amit a törvény szerint gondozó a gondozottjával sem a gondozás alatt, sem az azt követő egy éven belül nem köthet. A család szerint ezt játszotta ki az ügyvéd az ajándékozási szerződéssel.

A megyei ügyvédi kamara elutasította a panaszt, ezért a család az országos kamarához fordult, ahol a megyei kamara elnökének határozatát hatályon kívül helyezték és előzetes vizsgálati eljárást rendeltek el. Ezt a megyei kamara elvégezte, de azt állapította meg az ügyvédnő védekezésére építve, hogy minden rendben zajlott. Emiatt a család ismét kifogást jelentett be az országos kamarához.

Törvénymódosítás kellene?

Az ügy jelenleg itt tart, a családjogi képviselője, dr. Répássy Róbert azt nyilatkozta a Blikknek: „Talán az lenne a legjobb, ha a törvény teljesen egyértelműen megfogalmazná, hogy semmiféle ügylet nem jöhet létre a hivatásos gondozó és a gondozásra szoruló személy között. Itt ajándékozási szerződés született az idős emberek és a gondozó között, ami igen életszerűtlen, ha belegondolunk, hogy mennyi ideje ismerték egymást. Arról már nem is beszélve, hogy van benne egy mondat, amely arról szól, hogy a házért cserébe ellátja a gondozottat, ami szigorúan tilos.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában