Renováció

2019.12.26. 14:00

Az óvodák éve volt az idei

Miskolcon és a megyében is sorra újulnak meg a régi óvodák.

Nagy-Hankó Krisztina

A megújult Mesevár óvoda

Fotó: Kozma István

Nincs jobb befektetés annál, mint amikor „gyermekeink hétköznapjaiba és jövőjébe invesztálunk” – jelentette ki novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nemrégiben egy új óvoda átadásán.

Uniós és a magyar kormány támogatásából a Széchenyi 2020 programban összesen több mint 200 millió forintból újult meg az önkormányzati tulajdonban lévő miskolci Mesevár és a Leszih Andor úti óvoda. A két intézményben kicserélték a külső nyílászárókat, homlokzati hőszigetelést és födémszigetelést kaptak az épületek, melyek tetejére napelemes rendszert telepítettek. Továbbá okos fűtési rendszert is létesítettek, amit akár termenként vagy napszaktól függően szabályozni tudnak. A korszerűsítés csaknem 70 százalékkal kevesebb felhasznált energiamennyiséget jelent, ami hozzájárul a működtetési költség csökkentéséhez.

A szülők elégedettek

A felújítás öt hónapig tartott. A Mesevár óvodába december elején költözhettek vissza az óvodások és a dolgozók. A felújítás ideje alatt a Lórántffy óvodában volt négy csoport, egy nagycsoport pedig a Könyves Kálmán Általános Iskola egyik termében kapott helyet – mondta el Mezei Etelka tagóvoda-vezető. A szülők kezdetben kicsit tartottak az új helyzettől, de látták, hogy a gyerekek jó helyen vannak, így nem okozott problémát. A gyerekeknek pedig az a fontos, hogy a megszokott óvónő és a kis barátaik legyenek velük, ez pedig biztosítva volt. Az önkormányzat a pályázati kötelezettségen felül saját erőből kifestette a falakat és rendbe hozatta a parkettát, illetve az 56 éves épület teljes villamoshálózatának cseréje is megtörtént. Mindenki nagyon elégedett az eredménnyel, a szülők és a gyerekek is – tette hozzá az óvodavezető.

A Leszih Andor úti óvoda januárban várja vissza a gyermekeket. Idén még elkészül a Diósgyőri Óvoda, valamint a kivitelezők márciusra ígérték a Napraforgó Óvoda befejezését is. A már megkezdett Kassai úti óvoda felújítása várhatóan 2020. áprilisig tart – tudtuk meg az önkormányzattól.

Az önkormányzat is hozzátesz

A megye több településén is éltek a pályázati lehetőségekkel, ebben az évben számos nevelési intézmény újult meg. Az ősszel adták át Kazincbarcikán a megújult Napsugár, a Csokonai úti székhelyóvodát és a Százszorszép Tagóvodát. Az épületek energetikai átalakításon estek át. Megújultak a burkolatok, sor került a belső tisztasági festésre, a villamoshálózat részleges, valamint az informatikai hálózat fejlesztésére, az akadálymentesítési kiegészítő munkák elvégzésére.

Hernádszentandráson pár hete vették birtokba a kicsik a felújított óvodát. Ez az épület szintén energetikai korszerűsítést kapott, amely már nagyon régen váratott magára – fogalmazott Üveges Gábor polgármester. Inánccsal és Csobáddal társulásban, tagóvodaként működik az intézmény. Egy csoport van, ami azt jelenti, hogy 25 gyermek nevelését végzi a két óvónő és a dajka. Nagyságrendileg 26 millió forintból fűtéskorszerűsítés, nyílászárók cseréje, szigetelés történt pályázati forrásból. Az önkormányzat további ráfordításából felújították a vizes­blokkot és cserélték a burkolatokat, valamint néhány új bútort is vásároltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában