Szögliget, Szádvár

2019.12.04. 08:30

A turisztikai fejlesztés a cél

Részletek is kiderültek a szádvári fejlesztésről a közelmúltban.

Nyáron jártunk a vár feltárásánál

Fotó: Ádám János

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram hivatalos honlapján nemrég frissítették a projektek leírásait, így Szádvárral kapcsolatban is újabb, eddig ismeretlen információk kerültek napvilágra.

Ösvényt alakítanak ki

Beszámoltunk már korábban róla, hogy hazánk legnagyobb romvára is bekerült a nemzeti várprogramba, ennek köszönhetően tavaly minden eddiginél nagyobb régészeti feltárás indulhatott el, ősszel pedig már a kivitelezési munkák is elindultak annak érdekében, hogy látogatható legyen a romvár és a feltárt részei. A most közzétett adatok szerint a kulturális örökség megőrzését előirányzó projektfejlesztés 317.500.000 Ft összegét hazai költségvetési forrás biztosítja. A várrom teljes területének minden eddiginél részletesebb, 3D lézerszkenneres felmérése és régészeti előkutatása után elindulhatnak a turisztikai fejlesztést célzó munkálatok.

A projekt keretében a romok minél teljesebb állagmegóvása tervezett. Az első ütemet az Alsó várudvar feltárása és állagmegóvása képezi. Biztonságos látogatói útvonal kialakítása során stabilizálják a várfalakat, és olyan ösvényt alakítanak ki, mely bevonja a vár vérkeringésébe az Alsó és Felső várat is, illetve kivezet a legszebb kilátással rendelkező helyekre. Az Alsó várból pihenő területekkel sűrűn kísért lépcsőn jutunk majd fel a Felső várba. A ligetes-fás romterületen új elemként megjelennek a pihenőpadok és információs táblák is.

A 13. századból

Szádvár megépítésének időpontja nem ismeret, a szabálytalan alaprajzával a hegytető platóját követő vár első említése V. István 1268-ban kelt okleveléből származik. Szádvár legutóbbi régészeti feltárásán előkerült Árpád-kori kerámiák arra mutatnak, hogy a Várhegyen (is) állt erősség a 13. században. Az Óvár tetőn lévő, mindmáig ismeretlen korú erődítmény lehetett a korai Szádvár elővára, melyről a takarásban lévő déli irányú völgyet figyelhették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában