Szikszó

2019.12.10. 17:03

A magyarok szablyáitól is rettegett Európa

Tradicionális vívást tanulhatnak az érdeklődők Szikszón néhány hete.

Horváth Imre

Klasszikus magyar kardvívást lehet tanulni novembertől Szikszón, a Szikszói Magyar Szablyavívó Iskolában. Az elsősorban hagyományőrző és harcművészeti értékeket csillogtató foglalkozásnak erős történelmi háttere is van.

A Borsody-iskola

A Magyar Szablyavívó Iskola 2012-ben alakult. Fontos feladatuknak tekintik a hagyományőrzést, hogy a magyar szablya ne merüljön a feledés homályába, ugyanis nemzeti kincsünk és büszkeségünk. Ugyanakkor a szablyavívás egy komoly testi mozgást igénylő harcművészet is egyben. Céljuk a történelmi, katonai szablyavívás valósághű megismertetése, oktatása és gyakorlása; a tananyaguk megegyezik a hagyományos történelmi vívóiskolák tananyagaival, ami a magyar sportvívókat is hosszú-hosszú ideig a világ élvonalába juttatta.

A szikszói iskola elindítása Viszovszki Gábor nevéhez fűződik, aki elmondta, a rendszert Borsody László őrnagy, vívómester dolgozta ki, aki 1905-ben például József főherceg fiát, József Ferenc főherceget is oktatta. 1920-tól a Ludovikán segédvívómester, majd vívómester, a Magyar Királyi „Toldi Miklós” Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet fővívómestere, de részt vett a Honvéd Tiszti Vívó Klub alapításában, oktatási munkájában is. Az általa kidolgozott rendszernek, tanítványainak nagy szerepe van abban, hogy a vívósportban hazánknak évtizedekig hegemóniája volt.

– Máday Norbert kezdte kutatni ezt a vívórendszert, amelynek az utolsó használója és Borsody László közvetlen tanítványa Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok vívó, akitől elkezdett tanulni. Miután megtanulta ezt, Máday megalapította a Magyar Szablyavívó Iskolát 2012-ben Kecskeméten, azóta már majd’ minden megyeszékhelyen van iskola. Ez a technika a mai napig is alkalmazható lenne a versenysportban, de nekünk nem célunk a versenyzés, a verseny szervezése, a hagyományőrzés miatt oktatjuk, tanuljuk elsősorban – magyarázza Viszovszki Gábor.

Lovaglással indult

Gábor 2011-ben kezdett lovagolni, ezzel pedig jött együtt a hagyományőrzés, amely elsőként betyárvonalon kezdődött, majd az ózdi huszárbandériumhoz csatlakozott, és itt kezdte el érdekelni a kard, miközben a lovasíjászattal is komolyan elkezdett foglalkozni a Diósgyőri várban is. Aztán találkozott a szablyavívó iskolával, és elkezdte tanulni három évvel ezelőtt, majd most jutott el odáig, hogy a kázsmárki lakhelyéhez közel, Szikszón is megalakítsa az iskolát, már mint kitanult mester.

– Van benne egy kis katonai fegyelem, egy kis szertartásosság, történelmi háttér, hagyományok, szemináriumok, minden, ami nekem tetszik, sokat lehet fejlődni. Ha van olyan, hogy magyar harcművészet, akkor ez a szablyavívás. Ezt mi tettük hozzá az összeurópai militáriához. Azt szeretnénk, ha megfelelő helyre kerülne ismét a magyar szablya – mondja az indíttatásról.

Tanulnak a tradicionális, klasszikus magyar vívószablyával és a mostani sportfegyverrel is. A fegyver nehézsége, veszélyessége miatt a szablyával egy kicsit bonyolultabb dolgozni, komolyabb védőfelszerelés szükséges hozzá. Az edzéseken pedig az egyszerűség kedvéért fakardokkal gyakorolnak az elején.

A kard napja

– Az egyesületünk tevékenysége nem merül ki abban, hogy edzéseket tartunk, hanem mindenhol a helyi mesterek kutatják a történelmi eseményeket, amelyek a víváshoz, a Borsody-rendszerhez kapcsolódnak, és ezeket dokumentáljuk, emléktáblákat avatunk, bemutatókat tartunk, rendezvényeket szervezünk, rendhagyó történelemórákat tartunk.

Szikszón a szikszói csata emlékére szeretnénk megrendezni A kard napja elnevezésű programot, amellyel kapcsolatban a város vezetésével szeretnék egyeztetni. Tervezünk bemutatókat az iskolában is március 15-höz kapcsolódva, hogy a gyerekek is lássák, miről van szó – avatott be a tervekbe Viszovszki Gábor.

Az oktatásra nemre és korra való tekintet nélkül várnak minden érdeklődőt, nem feltétel hozzá a vívótudás, akinek még sosem volt kard a kezében, az is bátran kipróbálhat egy ingyenes órát. Edzéseket minden kedden 17.30-tól tartanak egyelőre a gimnázium tornatermében, de tervbe van véve heti két alkalom, akár nagyobb helyszínen is. A közösségi oldalon könnyen meg lehet találni Gábort és a szablyaiskola saját oldalát is, és fel lehet venni vele a kapcsolatot, ha valaki bele­kóstolna a klasszikus vívásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában