Művészet

2019.12.09. 13:00

A „kórásított” Betlehem

Kóra Judit grafikusművész álmodta újra Golop betlehemi jászolát.

Bánhegyi Gábor

Kóra Judit a golopi betlehemi jászollal

Fotó: Bánhegyi Gábor

Kóra Judit Golopon élő és alkotó grafikusművész rajzolta és festette azt a betlehemi jászolt, amelyet tegnap állítottak ki advent második vasárnapján a golopi Karácsony téren.

Harmónia és nyugalom

– Angelovics Helga, Golop polgármestere kért meg arra, hogy rajzoljak egy új betlehemet a településnek – mondja Kóra Judit. – Sokat nem kellett kapacitálni, szívesen rajzoltam és festettem, és nagyon remélem, a település lakóinak és az átutazóknak is tetszeni fog.

Itt most egy kis személyes kitérő következik. Amikor először megláttam Kóra Judit versillusztrációit a Bóbita-sorozatból, rögtön megragadott az a formavilág, ami egyedül őt jellemzi. Kicsit nyújtott formák, amelyekből árad a harmónia, az egyszerű boldogság. A figurái és a hátterek olyan nyugalmat sugároznak, amely önkéntelenül is mosolyra késztet. Ezeket Judit nem innen fogja megtudni, mondtam már neki egy párszor, most is, amikor találkoztunk.

– Igen, sokan mondták már, hogy ha ránéznek egy képemre, akkor rögtön tudják, azt csak én rajzolhattam – mondja Judit. – Szerencsés vagyok ezen a téren, mert nem ebből élek, így nem kell kompromisszumokat kötnöm, így a betlehemet is egy kicsit kórásítottam.

Meghajlás

Ráadásul szakítva a hagyományokkal, az alkotás kifejezettem magyar betlehemnek tűnik.

– Azért, mert az is – mondja az alkotó. – Azzal együtt, hogy igyekeztem megfelelni az ikonfestés szigorú szabályainak is. A Szent Család tagjai nem külön vannak, mint ahogy általában ábrázolni szokták, hanem egymáshoz simulva összehajolnak a kis Jézus fölött, ezzel is jelezve, ők egy szoros egységet alkotnak. A három királyok helyett pásztorokat rajzoltam, akik nem aranyat, tömjént, hanem túrót, sajtot és vajat hoznak magukkal ajándékba. Közülük az Öreg azért piros ruhában van, mert ő jelképezi az életet, Jézus vérét. A fiatalok pedig a pásztoréletet, a szabadságot képviselik. Sokáig kutattam, Józsefet milyen ruhában és subában ábrázoljam. A legtöbb ábrázolás zöld és barna színeket használ, így a golopi betlehemen a zöld ruha a szenteket jelképezi, a barna köpeny pedig az emberi mivoltát jelképezi. Mária kék ruhában van, de a kontúrjába becsempésztem egy kis pirosat, mert ez a két szín jelzi azt, hogy Mária ember, ugyanakkor lénye Jézus megszülésével istenivé is változott. A kompozíció miatt Mária vállára csak egy csillagot tudtam festeni, pedig kellene még egy a homlokára és a másik vállára. Az ikonfestés szabályai szerint ez a három csillag azt jelképezi, hogy Mária szűz volt a fogantatás előtt, a fogantatás alatt és a fogantatás után. A Szent Család pedig azért térdel, mert aki állva néz a képre, akkor önkéntelenül egy kicsit meghajol, ezzel is megadva a tiszteletet Jézusnak és szüleinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában