Kertművelés

2019.11.09. 07:30

Van még munka a kertben

Már az őszi és a télre felkészülő munkák vannak soron a kertekben, udvarokon.

Horváth Imre

A lehullott falevelek összegyűjtése is őszi feladat

Forrás: Shutterstock

Bizony eljött a november, és ezzel együtt kicsit a nemszeretem időjárás is. Az elmúlt hétvégén sokan terveztek még kerti munkát, de az eső keresztülhúzta a számításokat. Szerencsére nincs nagy hideg, és előreláthatóan még a következő napokban nem is lesz, így ha az eső nem esik, akkor lehet még lehetőségünk az elmaradt munkákat elvégezni.

A szép virágokért

De mi is még a tennivaló novemberben a kiskertekben, udvarokon? Még mindig ad munkát a lehulló levelek összeszedése, bár ez már a végét járja, de azért még nem lehet messzire tenni a gereblyét. Egyre többen szánják rá magukat, hogy parkosítsák az udvarukat, sziklakerttel, kerti tóval vagy csobogóval, évelő növényekkel, virágoskerttel, gyepszőnyeggel. A rossz idő beálltával, közeledtével azonban ezekkel is akad tennivalónk.

Az egynyári növények mostanra nagyrészt levirágoztak, tönkrementek, vagy ha nem, már akkor sem gyönyörködhetünk bennük.

– Ezeket nyugodtan távolítsuk el, a talajt pedig ha nem is ássuk fel, de egy kicsit nem árt megmozgatni. Itt a nagyszerű alkalom, hogy ültessünk, ha nem szeretnénk tavaszig várni a színes virágokkal, ugyanis az időjárás még megengedi, ha ilyen szépen süt a nap napközben – mondja Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője.

Ajánlja a felszabaduló helyre a krizantém ültetését, amely egyébként minimális téli gondozással évről évre megújulhat. Ügyeljünk rá, hogy a növényt jó vízelvezetésű talajba ültessük. Sok esetben nem a hideg jelenti a krizantém végét, hanem a gyökérzete körül kialakuló jég, ha olyan földbe ültetjük, amely összegyűjti és magában tartja a vizet.

A tavaszi hagymás gumós növények ültetésével sem késtünk még el, a földbe kerülhet a nárcisz, tulipán, kála, frézia, liliom, dália és egyéb hagymás, gumós növény, amelyekben tavasszal azonnal tudunk gyönyörködni. Ha van még átültetni való cserjénk, illetve még most tudtunk venni valamilyen növényt, elültethetjük.

Bokor, cserje, sövény

– Ha a cserjék sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek, akkor ideje visszavágni őket. A növény ugyanis ilyenkor visszaszívja nedveit a gyökereibe, ha nem vágjuk vissza, elhalhat. A bokrokat és cserjéket körülbelül a méretük negyedére kell visszavágni. Ez persze a bokor vagy cserje fajtájától függhet. A sövényeket utoljára ősszel kell visszavágni, hogy megelőzzük a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A lombos sövényeket csak annyira vágjuk vissza, hogy ne keletkezzenek lyukak, mivel ezek a tél során nem nőnek be, és a sövény csupasznak tűnik majd. A lehullott faleveleket is el kell távolítani a sövényről, mivel az egyébként nem jut elegendő friss levegőhöz és napfényhez, és korhadásnak indulhat – magyarázza a szakember.

Védekezés a fagy ellen

A már kopár, száraz ágvégeket viszont ne vágjuk vissza az orgonának, azáleának és egyéb tavasszal virágzó bokornak, mert jövőre kevesebb virága lesz.

– Kapcsoljuk ki a vízcsatlakozásokat, és eresszük le a vizet a csapokból és az öntözőeszközökből, nehogy kárt tegyen bennük a fagy. Szereljük le a tószivattyúkat, és szükség esetén telepítsünk jegesedésgátló szivattyút. A kerti tó fölé érdemes védőhálót kifeszíteni, azokat a növényeket, halakat, amelyek számára nem elég mély a víz a teleltetéshez, szintén vigyük védett, fagymentes helyre – hívja fel a figyelmet Konkoly Andrea.

A konyhakertben az erős fagyok megérkezéséig fejezzük be az őszi ásást. A talajt nem kell elegyengetni, így a téli csapadék könnyebben jut a mélyebb rétegekbe. A gyökérzöldségek ágyásait azonban már most készítsük elő. Kora tavasszal, tél végén, amint a földre lehet menni, vethetjük a sárgarépát, zöldséget. Így ezt a munkát már megspóroltuk magunknak, és legalább egy hét előnyben vagyunk. A metélő vagy fodros petrezselyemből egy pár sort vessünk el, így amint az időjárás melegebbre fordul, a magok megindulnak. Ugyanígy egy-két sor sárgarépát is vethetünk, bízva abban, hogy a tél alá vetésünk sikeres lesz.

Ellenőrizzük a fiatal fákat, hogy megfelelően meg legyenek támasztva vagy karózva. A karók meglazulhatnak, ami azt jelenti, hogy erős szél esetén a fa gyökerei szintén meglazulhatnak.

Ha az üvegházat használni szeretnénk a tél folyamán, akkor most tisztítsuk meg és pucoljuk ki alaposan, még a szigetelés előtt. Csökkentsük a szellőztetést, de a meleg napokon hagyjuk a melegházat levegőzni, hogy a betegségek, főleg a lisztharmat ne terjedjenek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában