Képviselőtestület

2019.11.07. 15:00

Van, aki hetedszer kezdi

Milyen lesz a testület összetétele a pártokon, frakciókon túl?

Hajdu Mariann

Kopcsó Gábor

Forrás: ÉM

Eggyel kevesebb önkormányzati képviselő kezdheti meg a munkáját pénteken az előző öt évhez képest, mivel szűk fél évtized alatt majd tizenháromezerrel csökkent Miskolc lélekszáma. A korábbi 28 képviselő helyett 27-et választottunk: az egyéni választókerületek száma 19-re csökkent, ehhez 8 képviselő kompenzációs listán jutott be a közgyűlésbe.

S hogy milyen lesz a testület összetétele a pártokon, frakciókon túl?

Egy biztos, a többségnek nem kell majd megmagyarázni, miből is áll a képviselői munka. A 27 városatya (és városanya) közül 19-en már voltak korábban képviselők. Vannak köztük, akik több cikluson át végzik feladatukat, s vannak, akik egy vagy több ciklus kihagyása után most újra részt vehetnek a döntéshozatalban.

A legutóbbi csoportba Hegedűs Andrea, Borkuti László és dr. Mokrai Mihály tartoznak, mindhárman a Velünk a város frakció tagjai lesznek, és korábban MSZP-s képviselőként már dolgoztak a közgyűlésben. Dr. Mokrai Mihály Miskolc alpolgármestere is volt 2008 és 2010 között.

Most debütáló képviselők nyolcan lesznek a közgyűlésben. Dr. Cseléné Figula Edina, Szarka Dénes, Szopkó Tibor, Erdei Sándor Zsolt, Bazin Levente, Varga Andrea egyéni képviselőként kezdheti a munkát, ők mindnyájan a Velünk a város frakció tagjai lesznek. Listán dr. Alakszai Zoltán (a város korábbi jegyzője, a Fidesz-KDNP jelöltje a polgármesteri székbe) valamint Kopcsó Gábor, aki az Új lendület Miskolcért civil csoport polgármesterjelöltként indult a választáson.

Említettük, hogy jó néhány képviselőnk van, aki már sok-sok ciklus óta veszik át a mandátumukat. Ketten vannak az abszolút csúcstartók: Bartha György és dr. Simon Gábor hetedik-hetedik alkalommal kezdhetik meg a képviselői munkát: 1994 óta tagjai a miskolci közgyűlésnek. Alig „maradt le” dr. Kovács László, aki hatodszor, és Fodor Zoltán, aki ötödször örülhetett október 13-án, a választások éjszakáján. (Hárman közülük mindvégig egyéni képviselők voltak: Bartha György, Fodor Zoltán és dr.Kovács László.)

Próbáltuk megtudni, hogy ki a legfiatalabb és ki a legidősebb képviselő a mostani testületben, de nem jártunk sok sikerrel, sokuknak nem találtuk még meg az életrajzát a város honlapján, vagy egyéb fórumokon. Az szinte biztosra vehető, hogy a legifjabb Bazin Levente lehet, aki a 16. választókerületben nyert mandátumot. Azt, hogy legidősebb képviselőként kit tisztelhetünk, nem mertük megsaccolni.

Azt is érdemes megjegyeznünk, hogy a most kezdődő önkormányzati ciklusban kevesebb a nő a képviselők között, mint az előzőben. 2014-2019 között hét nő képviselte a miskolciakat az önkormányzatban, a most alakuló közgyűlésbe viszont már csak ötöt (Dr. Cseléné Figula Edina, Hegedűs Andrea, Gazdusné Pankucsi Katalin, Varga Andrea, Glatz Katalin) választottunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában