ravaszdik

2019.11.05. 16:00

Vadállatok maradtak

A rókák túlélését segíti a szelídség és a koldulás, ez csak ritkán a betegség jele.

Detzky Anna

„Manapság gyakran találkozunk rókákkal városias lakókörnyezetünkben is. Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák mennek be lakott területre, ez azonban nem igaz. Az állat életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. Önmagában tehát az, hogy rókát látunk a városban, nem azonosítható azzal, hogy az állat beteg. Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet, például tapssal, kiáltással, majd adjunk a kis ragadozónak esélyt, hogy elmenjen. Az egészséges állat, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy igyekszik elkerülni a közeli találkozást” – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Veszettségmentesítési programjának weboldalán.

Ne bátorítsuk őket!

A Nébih arról is tájékoztat, mikor gyanakodjunk veszettségre.

„Ha a róka nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni, és görcsrohamokat vagy bénulást, például az állkapocs lógását látjuk rajta, gyanakodhatunk a betegségre. Különösen akkor, ha embert vagy háziállatot támad meg. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a Nébih zöld számán bejelentést tenni. A rókával azonban, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell. A hulladékot fontos megfelelően zártan tárolni. A húsevő háziállataink védelme érdekében pedig a veszettség elleni oltást beadatni nekik” – hívja fel a figyelmet a hatóság.

Az urbanizálódott rókák megváltozott viselkedéséről a Noé Állatotthon Alapítvány szakértőjét kérdeztük.

– Bár vadonélő rokonaik alapvetően éjszaka vadásznak, a városi rókák szívesen mutogatják magukat nappal is. A veszettség elleni immunizálási program folyamatos hazánkban, aminek eredménye, hogy már régen nem találtak egyetlen rókát sem fertőzöttnek. Tehát nagyon kicsi az esélye, hogy veszett egyeddel találkozunk – hangsúlyozta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon kommunikációs munkatársa. – Azonban léteznek más betegségek, amelyek jellemzőek rájuk, mint a rühösség, ami miatt mindenképpen érdemes megtartani tőlük a három lépés távolságot. Ez azért is fontos, mert mégiscsak vad, de szapora állatokról van szó. Hajlamosak a ház körül kiborogatni a szabadon hagyott szemeteseket, és elfogyasztani az ételmaradékot.

Nem védettek

Bár ez kevés állatról mondható el, de a rókák vadászata minden mennyiségben megengedett hazánkban.

– A jelenlegi törvény szerint apróvadakra igen kártékony vadnak minősül a róka Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az év bármely szakában, bármilyen eszközzel lehet rájuk vadászni. Általában két okból kerülnek hozzánk, vagy sérült, beteg felnőttként, vagy elárvult kölyökként. Minden esetben arra törekszünk, hogy gyógyítás és nevelés után visszaengedjük őket a természetbe, de ez csak a sikeres visszavadítási folyamat után történhet meg. Ha erre nincs lehetőség, akkor szállásoljuk el őket a jelenleg is telt házzal működő, az országban egyedülálló Róka­rezervátumunkban – mondta Schneider Kinga.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában