Szuhafő

2019.11.09. 09:00

Újra trófeaszemlét tartottak

A környéken elejtett hímbikák agancsait mutatták be Szuhafőn a harmadszor megrendezett találkozón.

Marosréti Ervin

A Szuhafőn bemutatott trófeák önmagukért beszélnek

Fotó: Marosréti Ervin

Az elmúlt időszakban terítékre került hímszarvasbikák agancsaiból tartottak szemlét, kiállítást Szuhafőn. A vadásztalálkozó az előző években rendkívül pozitív visszajelzést kapott, így természetesen idén megszervezték a népszerű programot. A térségben működő, összességében 35 ezer hektáron gazdálkodó nyolc vadásztársaság hozta el a trófeáit a rangos eseményre.

Új útra léptek

– Két évvel ezelőtt egy új úton indultunk el a hímszarvas-gazdálkodással kapcsolatban, a tapasztalatok pedig azt bizonyítják, hogy helyesek az elképzeléseink – mondta az eseményen Hercsik István, az Őrhegy Vadásztársaság elnöke. – Azok a vadgazdálkodási és állományselejtezési elvek, amelyeket mi magunkénak vallunk, úgy látszik, hogy működnek. A trófeák egyre szebbek, látszik, hogy jó minőségűek. A közeljövőben az a legfontosabb feladatunk, hogy azokat a hímbikákat hozzuk terítékre, amelyek nem a megfelelő minőséget mutatják. Ezzel ugyanis, az állomány egyre szebb és ideálisabb lesz.

Az első alkalom

A szuhafői találkozón közel ötven trófeát állítottak ki. A vadászok ugyan több bikát ejtettek el, de nem mindegyik agancs szerepelt a mustrán. Az elejtők jelentős része megjelent az eseményen, s röviden mindannyian elmesélhették a saját történetüket. Ez is újdonságnak számított, így ugyanis a meghívott vendégek is megismerhették a kiállított tárgyakkal kapcsolatban a legfontosabb részleteket. Hercsik István kiemelte: több első bikás vadász jelent meg a kiállításon, ami az elejtő számára mindig különleges élményt jelent.

– Egy esti cserkelés alkalmával társaságunk elnökével, Kocsis Istvánnal lőttem az első bikámat, ami örökre emlékezetes marad – avatott be a részletekbe Kovács Róbert, a Szuhafői Földtulajdonosi Vadásztársaság tagja. – 70-80 méterre lehettünk, amikor elsőként megpillantottam a bikát, amit jeleztem István felé. Ő a kereső távcsövével megnézte, elbírálta, majd engedélyt adott rá, hogy elejtsem. Nagy összpontosítással, letámasztva sikerült terítékre hoznom, abban a pillanatban éreztem először, hogy vadász vagyok.

Szeptembertől januárig

Az érett hímbikákat a párzási időszakban, szeptemberben és októberben a bőgési időszakban lehet elejteni. Ezután január végéig az állomány „selejtes” tagjaira lehet vadászni. A szuhafői találkozón egyébként a térség ország­gyűlési képviselője is köszöntötte a megjelent vadászokat.

– Továbbra is eredményes a Szuha völgyében működő nyolc vadásztársaság tagsága által 2017-ben megkezdett vadgazdálkodási program – szögezte le Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – Ezt igazolják vissza a bemutatott trófeák, valamint a szakemberek által ismertetett statisztikai adatok is. A vadászturizmus a térség turisztikai fejlesztésének egyik fontos pillére, amelyet jól szolgál a Szuha völgyében tapasztalt, szakmai alapokon nyugvó együttműködés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában