Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.19. 11:30

Új eszköz a megtartásra

Miskolcon 2021-re készülhet el a dolgozói apartmanház az átalakítandó 20 emeletesből.

Szaniszló Bálint

Apartmanházzá alakulhat az ikonikus épület (illusztráció)

Forrás: ÉM

A hazai – köztük a megyénkben működő – termelő vállalatok lassan első számú problémájává növi ki magát a megfelelően képzett munkaerő megszerzése és megtartása. Már csak a legritkább esetben tudnak a cégek a közvetlen környezetükből kvalifikált dolgozókhoz jutni. Olyan eszközökhöz kell tehát nyúlni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az adott cég képes legyen megtartani a munkaerőt.

Az új kihíváshoz igazodva az állami szakpolitika eszközeiben is jelentős változások következtek be. A munkaerőpiaci mobilitást elősegítő munkásszállás építéséhez nyújtható támogatásról szóló 23/2017 kormányrendelet munkásszállás építésére vagy felújítására nyújtandó támogatást vezetett be az önkormányzatok részére. Egy közelmúltbeli rendelet a munkásszállás építésének támogatását kiterjesztette magukra a cégekre is.

Összhangban a fejlődéssel

A miskolci önkormányzat régi terve, hogy a lehető leghatékonyabban bővítse önkormányzati bérlakásállományát. A megyeszékhelyen működő egyre több termelőcég további fejlődése érdekében ugyanis elengedhetetlenné vált, hogy minden időben elegendő munkaerő álljon rendelkezésre. A miskolci önkormányzat álláspontja szerint a fejlődés záloga abban rejlik, hogy Miskolc a szakképzett munkaerő befogadóvárosa legyen. Így vált elsőrendű fontosságúvá, hogy az önkormányzat közreműködésével megfelelő mennyiségű és minőségű lakhatási lehetőség álljon rendelkezésre.

Miskolc gazdasága ez elmúlt évtizedben dinamikusan fejlődő pályára állt. Az új vállalatok betelepülése szükségessé teszi a bővülő munkaerőigény kielégítését, amely már nem lehetséges helyben lakókkal.

Az országos tendenciákkal összhangban szükséges az agglomerációban, illetve a térségben élő szakképzett munkavállalók mobilitásának elősegítése átmeneti lakhatás biztosításával, amely a klasszikus ingázási idő csökkenését is eredményezi.

Nem klasszikus munkásszállás

Ennek a helyzetnek a megoldásáról döntött tavaly októberben Miskolc közgyűlése: a város emblematikus épületét, a Szentpéteri kapu 70. szám alatt található húszemeletes komplexumot korszerű apartmanházzá alakítják át. Ehhez természetesen az épületet teljeskörűen fel kell újítani.

A nagyszabású átalakítás tervezett nettó összköltsége valamivel több 2 milliárd forintnál. Ebből a „munkásszállás program” révén az államtól igényelt támogatás összege mintegy 1,6 milliárd forint. Összességében a miskolci önkormányzatnak mintegy 659 millió forintjába kerül a projekt.

A húszemeletes bérház 117 lakása közül egyébként 93 lakás eleve az önkormányzaté volt, 24 magántulajdonban van. Utóbbiak megvásárlását – a közgyűlés döntése értelmében – még tavaly elindította az önkormányzat.

Szántó Ritától, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől most azt tudtuk meg, hogy a Szentpéteri kapu 70. szám alatti épület önkormányzati tulajdonviszonya lényegében rendezett, három helyiséggel kapcsolatban a kisajátítási eljárás bírósági szakaszban van.

A tervezett átalakítás és felújítás engedélyes tervei elkészültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában