patthelyzetben

2019.11.28. 08:00

Továbbra is csak egy helyben toporog az Aranyszarvas ügye

Megüthetnék a bokájukat Bigattonék, ha elszállítanák az Aranyszarvas bútorait.

Tajthy Ákos

Hosszú évek óta üresen áll az egykori Aranyszarvas gyógyszertár

Fotó: Kozma István

Örökségvédelmi bírságra és az eredeti állapot helyreállítására kötelezhetik a Bigatton Kft.-t, ha elmozdítják az önkormányzat tulajdonában lévő bútorokat az Aranyszarvas Gyógyszertárból – ezt válaszolta kérdésünkre a miniszterelnökségi sajtóiroda.

Értékőrzés volt a cél

Levelükben úgy fogalmaztak, a műemlékké nyilvánításnak az volt a célja, hogy megőrizhessék az 1812-ben emelt, 1896–1898-ban bővített lakóépület építészeti értékeit, valamint a földszinten lévő műemlék patika belsőépítészeti értékeit és 19. századi berendezéseit.

Mindezt a védetté nyilvánítását kimondó 10/2018. (VII. 27.) MvM rendelet határozza meg. A jogalkotó szándéka tehát egyértelmű, a patika itteni megtartására és védelmére irányul. „A műemléki védettség a védett műemléki érték értékleltárba vett, műemléki értéket megalapozó, hiteles alkotórészeire, tartozékaira, valamint beépített berendezési tárgyaira is kiterjed, így a berendezés nem távolítható el” – fogalmaztak.

Hozzátették, amennyiben a Bigatton Kft. megszegi ezt az előírást, a miskolci önkormányzat kérése esetén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi bírságra és az eredeti állapot helyreállítására kötelezheti a céget.

Végtelen történet

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, ezelőtt a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület szerette volna bérbe venni a nagy múltú gyógyszertár épületét, ahol a székhelye berendezése mellett patikamúzeumot is berendezne (ez már csak azért is jó ötlet, mert a vonatkozó rendeletek értelmében patikaként nem nyitható újra a bérlemény, mivel 250 méteres körzetében működik másik). A szervezet akkor elmondta, a Bigatton Kft. először készségesnek mutatkozott, később viszont másik, a tulajdonában lévő helyiséget ajánlott fel nekik, amire viszont ők nem tartottak igényt.

Ezután derült ki, hogy a helyzet lényegesen bonyolultabb, mint amilyennek már így is látszik, hiszen: a cég először felszólította az önkormányzatot, hogy szállítsa el bútorzatot, majd mivel a helyhatóság ennek nem tett eleget, bíróságra ment, ahol jogerősen kötelezték a helyiség kiürítésére Miskolcot. Bigattonék végrehajtási eljárást kezdeményeztek, csakhogy időközben a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya az Erzsébet tér 2. szám alatti ingatlant műemlékké, az Aranyszarvas patikát pedig műemléki értékké nyilvánította (erről írtunk fentebb).

Ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, ebben a patthelyzetben most melyik fél fog először lépni, és egyáltalán mit lép. Ami biztos: információink szerint a múlt heti cikkünket követően több érintett fél között tárgyalások indultak, azok részleteiről azonban jelenleg még nincs nyilvános hír. Amint lesz, a témára visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában