városkép

2019.11.16. 17:30

Szürke város, szürke ház: most a minimál hódít?

Vitathatatlan a színek építészetben betöltött szerepe.

Szaniszló Bálint

A szürke szín használata nem annyira új keletű, ezt bizonyítja ez a toronyaljai ház

Forrás: ÉM

Egyre gyakrabban használják a középületek és a magánházak külső színezésénél a szürke színt. Kis túlzással azt mondhatjuk, az építészetben eluralkodóban van a szürke használata. Tetszetős vagy sem a szürke színű épület? Olvasóink véleménye megoszlott a kérdésben.

A „szürkék hegedűse”?

A témáról megkérdeztük Szunyogh László építész, megyei főépítész véleményét, aki részletes elemzést adott nekünk a színhasználatról az építészetben, különös tekintette a szürkére.

– Nem vitás, a színek fontos szerepet játszanak az életünkben, vitathatatlan az építészetben betöltött szerepük is – fogalmazott Szunyogh László. – Amellett, hogy a színeknek vannak az észlelésünktől független fizikai tulajdonságaik, a különböző kultúrák, társadalmak számos szubjektív érzetet társítottak hozzá, amelyek tudat alatt belénk ivódtak. Igaz, ezeket nagyban befolyásolják objektív hatások is, leginkább az, hogy a minket körülvevő természeti környezetben mely anyagokhoz tartoznak az adott színek. Az építészetben alkalmazott színek kiválasztásának a történelem folyamán volt egy másik meghatározó tényezője. Hogy milyen színt tudtak előállítani, illetve mely festékek tartották meg a színüket az időjárásnak kitett homlokzatokon. A népi építészetben a falakat meszelték, a faelemeket (ablak, kapu, szelemen) például diópáccal kezelték, így ezekhez a házakhoz ezek színei rögzültek tudatunkban.

És mindig létezett és komoly tényező volt a divat is. A barokk (főként a rokokó) imádta a tavaszi színeket, a kastélyokat rózsaszínre, lilára, zöldre színezték. Nem keverendő össze a Ferenc József idején uralkodó neobarokk katolikus sárgájával. A klasszicizmus az antik tisztaságra törekedve szinte csak fehér falakat tudott elképzelni – fogalmazott az építész.

Most a minimál hódít

Aztán az iparosodással ma már teljes RAL-színskálából választhatunk, s felgyorsult világunkban a divat is sokkal gyorsabban változik. Az épületeknél most épp a minimál hódít, túlnyomó részt beton és fém felületeivel. Ezeknek az anyagoknak a színe pedig szürke. De az egész stílus eleve a technokrata, ipari jelleget erősíti szögletes, részletekben szegény tömegekkel és azok homogén felületeivel. Így hozta divatba a szürkét.

Ha már divat, akkor megjelenik vakolt, tehát nem beton, nem fém, felületeken is. De minél hagyományosabb felületet szürkítünk be, annál inkább fönnáll a veszélye, hogy nem a modernséget juttatja eszébe a külső szemlélőnek, hanem a szín évszázadok óta beidegződött jelentéseit.

– A szürkének van pozitív és kevésbé pozitív jelentéstartalma. A szürke, amely se nem fehér, se nem fekete, de a kettő között áll, így a semlegesség, a kompromisszum színe. Mindig volt eleganciája is a szürke visszafogottságának. Talán ez az, amit a minimál házak szürkéje sugall leginkább, főként, amióta elegánssá nemesítette a közízlés a korábban szégyenkezve takart beton- és fémfelületeket. Lehet elmélkedni azon is, vajon a szürke emelte föl ezen anyagokat, vagy az anyagok hozták divatba a szürkét? De szürke a köd és a hamu színe is. Így természetszerűleg kapcsolódik hozzá az egyhangúság, az unalom, a fásultság, s ebből fakadóan a szomorúság, a levertség – mondta Szunyogh László.

Az építészettörténetben korábban is alkalmazták a szürke színt, általában pozitív tulajdonságaira, a visszafogottságra, az eleganciára játszva. Illetve semleges színként nagyon alkalmas volt más színek kiemelésére.

„A saját praxisomban előfordult, hogy egy nagyon ronda sárgára festett házat többé-kevésbé rendbe raktam az ablakkeretek szürkére színezésével. Miskolcon is található egyébként szürke polgári lakóház is, például a Toronyalja utcán. Tervező építészként igyekszem a színeket tudatosan alkalmazni. Egyszer egy testesebb, így izzadósabb embernek kellett nyaralót terveznem, s tudatosan a hidegérzetet erősítő színeket, így a szürkét alkalmaztam.”

„Állásfoglalásom a vitában, miszerint jó-e, hogy a szürke tért hódít városunkban, a következő. Önmagában a jól alkalmazott szürkével nincs baj. S ez mindig csak egyedileg, épületenként eldönthető. De az elszürkülés veszélye fönnáll. S ha sok lesz a szürke, akkor beszürkül az egész város. De akkor majd a divat úgyis továbblép. Hamarabb, minthogy elszürküljünk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában