Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.10. 16:30

Sikerrel pályázó falvaink

Utak, járdák és helyi emlékeket őrző épületek felújítására pályáztak a legtöbben.

Bájer Máté

Arnóton tájházat alakítottak ki a Magyar falu programon elnyert támogatásból

Forrás: ÉM

Fotó: Kovács Dávid

Az önkormányzatok kezelésében lévő épületek, utak és járdák felújítása mellett számos egyéb területen lehetett támogatást igényelni a Magyar Falu Programban. Legutóbb az 5000 fő alatti lakosú kistelepülések számára írtak ki alpályázatot a közfeladatot ellátó személyek lakhatásának biztosítására. A kiírás az olyan ingatlanok felújítását, átalakítását, bővítését segíti, amiket az önkormányzat szolgálati lakás céljából rendelkezésre bocsáthat.

A Magyar Falu Program közvetett a célja a magyar vidék felzárkóztatása. Az önkormányzatok számára komoly fejlődési lehetőséget kínál a program: a települések akár több részprojektre is pályázhatnak.

– Három pályázatunk kapott pozitív elbírálást a Magyar Falu Program keretében: a helyi identitástudat erősítése mellett az orvosi eszközök fejlesztésére és az önkormányzati utak felújítására nyertünk támogatást – meséli Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere. – A megvalósításra a jövő évben kerül sor. Ez alól kivételt képeznek az orvosi eszközök: minden pillanatban várjuk, hogy megérkezzenek.

Seszták Ottó azt is elmondta, hogy a helyi identitástudat erősítésére nyert összeget a tárgyi emlékeket őrző faluház renoválására fordítják.

– Az önkormányzat tulajdonában van egy faluháza, ahol anno a nagytiszteletű úr összegyűjtött mindenféle érdekes régiséget. Ez a település legöregebb épülete, ebből kifolyólag folyamatos felújításra szorul – volt egy másik, még idősebb épület is, de az annyira rossz állapotban van, hogy nem kaptunk rá támogatást.

A polgármester szerint a tetőt fogják kicserélni, valamint új nyílászárókat is kap majd a faluház.

Sajóbábony is sikerrel pályázott

Dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere elmondta, bizonyos átfutási idővel kell számolni a projektek kapcsán.

– Még nincsen kézzel fogható eredménye a pályázatnak, de már megkaptuk a kiírt összeget. Közel 30 millió forintot nyertünk önkormányzati útfelújításra: ezt egy forgalmas helyen, a településünk közintézményeinek környékén használjuk majd fel.

Dr. Szilva István szerint az időjárás miatt sem lehet még belevágni a kivitelezésbe.

– Az aszfaltkezelő üzemek november közepén bezárnak, így a megvalósítás egyértelműen a következő év feladata lesz.

Az útfelújítás mellett egyéb területeken is sikerrel pályáztak.

– Az önkormányzati járdák felújítása projektben ugyancsak pozitív döntés született. Itt a szükséges anyagköltség összegét lehetett megpályázni, amit szintén egy forgalmas szakaszra költünk. A kivitelezést vagy önkormányzati munkatársak segítségével, vagy külsős vállalkozó bevonásával végezzük majd el, de ez is a jövő év feladatai közé tartozik. Volt még egy felhívás, amelyen a közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére lehetett pályázni: mi egy nagy teljesítményű fűnyírótraktort, illetve egy mezőgazdasági erőgépet kívánunk vásárolni, ám egyelőre tartalék listára kerültünk. Azt gondolom, ha első körben nem is, de a következő körben megkapjuk a támogatást.

Sajóbábony polgármestere elégedett az elbírálás gyorsaságával is.

– Vannak még ezek mellett is beadott pályázataink, amelyeket, úgy látom, folyamatosan bírálnak el. Ennek nagyon örülök, mert a döntések nem húzódnak el úgy, mint más kiírások során: itt hatvan napon belül elbírálják a pályázatokat.

Arnóton sem tétlenkedtek

A nemzeti és helyi identitástudat erősítése elnevezésű pályázat már az elszámolási fázisban van: október eleje óta tekinthető meg az értékes helyi népi tárgyi emlékeknek otthont adó új tájház – mondta el a település polgármestere, dr. Üveges István. – Szintén sikeresen pályázott az önkormányzat a járdafelújítás folytatására. Az Alkotmány utca egy részének újraaszfaltozása egyelőre tartaléklistára került, de a Magyar Falu Program keretében még két pályázat sikerességében bízhatnak Arnóton: szeretnénk a polgármesteri hivatal épületébe klímaberendezést szerelni, másrészt a helyi evangélikus egyház a temetői járda továbbépítését tűzte ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában