Miskolci Közgyűlés

2019.11.07. 13:00

Pénteken megalakulnak

November 8-án délután 5 órára hívták össze a Miskolci Közgyűlés alakuló ülését.

Szaniszló Bálint

Kedden vették át a megbízólevelüket az október 13-i választáson mandátumot szerzett miskolci helyi képviselők

Fotó: Ádám János

Kicsit többet kellett várni, mint megszokott a jogerős miskolci választási végeredményre, mert a 10-es számú egyéni választókerületben egy szavazatkülönbség volt a mandátumra leginkább aspiráló jelölt között, így újraszámlálás volt, sőt a bíróságot is megjárta az ügy, Végülis a Debreceni Ítélőtábla mondta ki a megmásíthatatlan végeredményt.

Elhárultak az akadályok

Azt már korábban tudni lehetett minden kétséget kizáróan, hogy a polgármesteri tisztség betöltésére az ellenzéki pártok és szervezetek nagy többsége által támogatott Veres Pál szerzett jogot az elkövetkező öt esztendőre.

Mostanra azonban minden akadály elhárult az elől is, hogy megalakuljon Miskolc új, a korábbinál egy taggal kevesebbet számláló, azaz 27 tagú közgyűlése, amelyből tehát 19 tag egyéni választókerületből, 8 pedig kompenzációs listáról szerzett mandátumot.

A közgyűlési erőviszonyok egyértelműnek látszanak, hiszen a Veres Pált támogató erők 15 egyéni választókerületet megnyerve 15 képviselőt juttattak a testületbe. A legnagyobb ellenzéki erő a Fidesz-KDNP lesz, amely 10 tagú frakciót alakíthat: 4-en egyéni választókerületből, 6-an pedig kompenzációs listáról jutottak a közgyűlésbe. Ugyancsak kompenzációs listán szerzett 1-1 mandátumot a Mi Hazánk és az Új lendület Miskolcért.

Választások, döntések

A pénteken délután 5 órára összehívott alakulóülésen leteszik esküjüket a polgármester és a képviselők, megválasztják az alpolgármestereket, a közgyűlés állandó bizottságának képviselő és nem képviselő tagjait, valamint tanácsnokait. Döntenek a szervezeti és működési szabályzat módosításáról is.

Képviselőcsoportok

Fidesz-KDNP

Dr. Alakszai Zoltán, Deák-Bárdos Mihály, Gazdusné Pankucsi Katalin, Glatz Katalin, Hollósy Endre András, Dr. Kiss János, Dr. Kovács László, Molnár Péter, Dr. Nagy Ákos, Soós Attila.

Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város

Badány Lajos, Bartha György Imre, Bazin Levente Dávid, Borkuti László Imre, Cseléné Figula Edina, Erdei Sándor Zsolt, Fodor Zoltán, Hegedüs Andrea, Dr. Mokrai Mihály, Révész Péter, Dr. Simon Gábor, Szarka Dénes, Szilágyi Szabolcs, Szopkó Tibor, Varga Andrea Klára

Függetlenek

Kopcsó Gábor (Új Lendület Miskolcért), Pakusza Zoltán (Mi Hazánk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában