Miskolc

2019.11.22. 11:30

„Örökölt” ügyeket tárgyaltak

Csütörtökön tartotta a választások utáni első közgyűlési ülését a miskolci önkormányzat.

Hajdu Mariann

Hangosabb viták nélkül zárult a miskolci önkormányzat közgyűlési ülése csütörtökön: ez volt az októberi választások után felállt új testület első, rendes ülése. (Az ünnepi, alakuló ülést nem számítva.) A közgyűlés összesen 12 előterjesztést tárgyalt, ebből négyet zárt ülésen. Az ülés kezdetén Veres Pál polgármester bemutatta a város újonnan megválasztott jegyzőjét, dr. Ignácz Dávidot, aki dr. Alakszai Zoltánt váltotta a poszton.

Fajsúlyos témák

A közgyűlés több fajsúlyos témát is tárgyalt csütörtöki ülésén. Mint később a Velünk a Város frakció vezetői által délután tartott sajtótájékoztatón elhangzott, majd mindegyik olyan volt, amit „megörököltek” a korábbi városvezetéstől, azért kellett mihamarabb dönteni az ügyekben.Az egyik közülük hitelfelvétellel kapcsolatos. Az egyik előterjesztés a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai folyószámlahitelével kapcsolatos: kilencmilliárd forintos hitel felvételéhez kérte a közgyűlés jóváhagyását. A hitelt úgy adná a bank, hogy az önkormányzatnak 4 milliárd forint értékben kell kezességet vállalnia a tranzakcióhoz.

 

Az előterjesztés kapcsán vita alakult ki a közgyűlésben. A városvezető Velünk a Város frakció képviselői felvetették, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósága még 2019 februárjában fogadta el az idei üzleti tervet, abban még 7 milliárd forint összegű hitelfelvételt irányoztak elő, azóta azonban ez a szám megnövekedett. Badány Lajos szerint ez likviditási problémára utal. „A 4 milliárd forintos kötelezettségvállaláshoz a kormány beleegyezésére van szükség, bízunk a jóindulatukban” – fogalmazott.

Az ellenzéki képviselők viszont tagadták, hogy bármiféle közszolgálati és likviditási problémával adták volna át a várost. Soós Attila (Fidesz) szerint a város gazdálkodása stabil. Ő azt sem látja, hogy a város közlekedési vállalatánál problémák lennének, sőt furcsállja, hogy mindez a választások után jön elő.

Hűtlen kezelés

Két másik előterjesztés is vitát váltott ki, az egyik Badány Lajos (Velünk a Város frakció) szerint még a hűtlen kezelés gyanúját is felveti az előző városvezetés részéről. A hajdani selyemréti általános iskola épületét már korábban átvette a református egyház, de eddig az egyik épületszárnyban működött a Miskolci Közintézmény-működtető Központ. A cég most egy eddig üresen álló óvodaépületbe, a Sütő János utcára költözne. A képviselő szerint kérdéses, hogy miért mondott le a korábbi vezetés ellentételezés nélkül az épület használati jogáról, s vállalták be, hogy önkormányzati pénzből újítják fel az épületet. Dr. Nagy Ákos (Fidesz) szerint azonban ebben a kérdésben inkább az a lényeg, hogy mindenki jól járt: az MKMK koncentrált helyen működhet, és a régi épület is megújul. A néhány éve elhunyt Barna György gyűjteményének sorsa is témája volt a közgyűlés ülésének. Az üzletember hat éve adományozta a városnak a Látványtárt, azóta nem kapott végső helyet – a közönség sem láthatja –, hiszen a Herman Ottó Múzeum – ahova költözne – bővítése csúszik. Az állagmegóvásért és a tárolásért havonta eddig nettó 475 ezer forintot fizetett az örökösöknek az önkormányzat, most ez az összeg a közgyűlés tegnapi döntése következtében 485 ezer forintra nőtt. Ötezer forint ajándékba Egyébként minden előterjesztést egyhangúlag elfogadott a közgyűlés, egyetlen ellenszavazat volt, az előbb említett MKMK épületének ügyében.

Így vita nélkül szavazták meg a képviselők például azt is, hogy az idén plusz ötezer forintot kapnak a nyugdíjasok a Salkaházi Sára-program keretében, ez egyébként Veres Pál ígérete is volt a kampány során. Mint ahogy az előterjesztés fogalmaz: az önkormányzat 2019-es költségvetésében rendelkezésre áll ez az összeg.


Átalakították zárt ülésen a holdingot

Nyugodt és békés hangú volt a csütörtöki testületi ülés Miskolcon, bár a Velünk a Város frakció által délután tartott sajtótájékoztatón már élesebben fogalmaztak a képviselők. Dr. Simon Gábor frakcióvezető szerint a csontvázak közgyűlése volt a mostani. Az átadás-átvétel során ugyanis azzal szembesültek, hogy sok az olyan ügy, amelyeket az elmúlt időszakban kellett volna megoldani, de ezek nem történtek meg. Ezek között említette a hitelfelvételekről, az MKMK-ról és a Látványtárról szóló előterjesztéseket. Badány Lajos frakcióvezető és Hegedűs Andrea részletezte a felmerülő problémákat, ezek nagy részéről a tudósításban is olvashat. A sajtótájékoztatón megtudhattuk azt is, hogy a zárt ülésen a Miskolc Holding Zrt. átalakításáról is döntöttek. Ezek után a társaság igazgatótanácsa nem operatív irányító testület lesz, hanem részben felügyeleti, részben stratégiai irányító testület. Az igazgatótanács elnöke Kamarás Miklós, tagjai Varga Zoltán, Dimény Imre, Szűcs Ferenc és Iván Tamás lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában