őszi veszélyek

2019.11.07. 11:30

Most fontos igazán, hogy lássunk és látsszunk is

Hamarabb sötétedik, esővel érkezett a hűvös idő, de ködre is számítani kell.

Horváth Imre

Balesetveszélyes helyzetek sorozata származik a ködből

Fotó: Ádám János

Az ősz beköszöntével egyre többször számíthatnak a közlekedés résztvevői a látási viszonyok romlására. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban megyénkben és országszerte is esős, ködös idő várható, ami további kiemelt odafigyelést igényel az autósoktól azzal együtt, hogy egyre hamarabb sötétedik. A ködös időben történő közlekedés a legrosszabb vezetési körülmények egyike. A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást, hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Fontos, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét. Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Fontos a követési távolság növelése, ködben ugyanis nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot – figyelmeztet a rendőrség.

Vezetés közben fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, zárt völgyekben, erdős hegyi útszakaszokon. Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt! Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Nem jó a fényszóró!

Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez!

A láthatóságunk érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is! A belső pára megakadályozása érdekében kapcsoljuk be a légkondicionáló készüléket, a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve. A hátsó szélvédő páramentesítésére is figyeljünk.

Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti!

Hamar sötétedik

Az őszi-téli óraátállítás, valamint az évszakok eltérő jellemzői miatt sokkal hosszabbak azok az időszakok, amelyek már a korlátozott látási viszonyok közé tartoznak. Az őszi időszak velejárója, hogy hamarabb sötétedik. A délutáni órákban az egyébként is megnövekedett – a munkából hazatérő – forgalomra hirtelen egy órával hamarabb köszönt be az esti szürkület. Az óraállítás azt eredményezheti, hogy ugyanolyan intenzitású forgalomban egyik napról a másikra sötétben találja magát a közlekedő, ezért a járművezetőknek és gyalogosoknak is nagyobb körültekintésre és a szabályok fokozottabb betartatására van szüksége.

Fontos a járművek őszi-téli felkészítése. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumi­abroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Gyakori a szélvédő és az ablakok bepárásodása, amelyet ablaknyitással, megfelelő fűtéssel és száraz törlőruhák használatával meg lehet szüntetni. A nyári ablakmosó folyadékot időszerű télire cserélni, és lassan bekészíteni az autóba a jégoldó spray-t, jégkaparót, páramentesítőt. Nagyobb követési távolságot tartva célszerűbb lassabban vezetni a járművet, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, és rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatók. Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet. Szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért rendszeresen kell ellenőrizni és karbantartani. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban akár az úttestre vagy a jármű elé is kerülhet.

Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén. A kerékpárok és a gyalogosok is sok mindent tehetnek saját biztonságuk érdekében. Fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekedjenek, így észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában