légszennyezés

2019.11.28. 11:30

Mit tehetünk a büdös kémények ellen?

A katasztrófavédelemhez, vagy a jegyzőhöz fordulhatunk, ha a szomszédunkban túlságosan füstöl egy kémény.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Vajda János

A fűtési szezon kezdetével a légszennyezéssel kapcsolatos esetek is szaporodnak. Utánajártunk, hogy mi a teendő, amikor azt tapasztaljuk, hogy a szomszédban környezetkárosító módon füstöl egy kémény és a lakók nem tudnak békés úton megegyezni egymással.

– A katasztrófavédelemnél kell bejelenteni ezeket az eseteket, amely a felügyeleti szerve az összes kéményseprő szolgáltatónak, illetve magának a kéményseprésnek is. Hozzájuk futnak be azok az esetek is, ha a szolgáltatóval nincsenek megelégedve, vagy bármi egyébbel – tájékoztatott Fabcsó Alexandra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kéményseprőipari Kft. kapcsolattartója. – Ezt követően, ha indokolt, kiküldenek egy kéményseprőt, vagy kéményseprőmestert a helyszínre. Amennyiben bírósági eljárás indul, hosszadalmas folyamatra kell számítani. Ez helyszíni szemlével és jegyzőkönyv készítéssel indul, aztán írásos formába foglalják az ügyet. Hogyha kiderül, hogy egészségügyileg károsító a szennyezés, akkor valamivel gyorsabb intézkedést remélhet a feljelentő

Birtokvédelem lehet

Jogszabály mondja ki, hogy tilos a kezeletlen fa és papírhulladék kivételével bármi mást elégetni. Az oda nem illő tüzelőanyagok használatától akár ki is gyulladhat a szomszéd kéménye, vagy az egész háza és ezzel közvetve veszélyt jelent a környező ingatlanok épségére is. Viszont ahhoz, hogy a környezetszennyezés bizonyíthatóvá váljon, komoly indok kell. A másik megoldás, hogyha birtokvédelmi eljárás keretében próbálják rendezni az ügyet a jegyzőnél. Ez minden olyan esetben kezdeményezhető, ha a környezetünkben élők zavarnak minket abban, hogy kiélvezzük otthonunk nyugalmát.

Építési hatóság jár el

A témáról Perkupa és a környékén fekvő települések jegyzőjét kérdeztük.

– Jegyzőként egy éven belül tudom birtokháborításként kezelni a kérdést. Viszont, ha a kémény egy éven túli, akkor már nincs hatásköröm intézkedni. Ilyenkor a bírósághoz lehet fordulni, de egyidejűleg be kell jelenteni az építési hatóságnál is. Ez utóbbi állapítja meg, hogy az adott épület, vagy kémény műszakilag megfelel-e a követelményeknek. Már volt ilyen ügyem Szögligeten. Ott az építési hatóság bemérette a szennyezést, hogy az elviselhető, vagy elviselhetetlen kategóriába tartozik-e. Ezt követően pedig kötelezte a lakót, hogy csövet tegyen a kémény tetejére és magasabban történjen a füstkibocsátás – mondta Vécsei Vilmos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában