hitélet

2019.11.24. 19:00

Megismeréstől elfogadásig

Nyolc vallási vezető beszélgetett a bűn és a bűnvallás témaköréről hétfő délután a Miskolci Galériában.

Detzky Anna

Egy asztalhoz ültek a különféle vallások képviselői

Fotó: Ádám János

Városunk történetében rendkívüli pillanat, hogy a keresztény történelmi egyházak képviselői mellett zsidó, muszlim, buddhista és Krisna-tudatú vallási vezető egyszerre ül le egy asztalhoz. A Tettre Kész Adományvonal munkatársai hagyományteremtő céllal Vallásközi Párbeszédet szerveztek hétfő délután a Miskolci Galériában, ahol a bűnvallás elméletéről és gyakorlatáról esett szó.

Az est házigazdája Szurasenkó Dániel, a Tettre Kész Adományvonal vezetője volt.

A jóért és az emberért

„A Tettre Kész Adományvonal, az Egyetemes Béke Szövetségének alapelvei szerint, a fizikai és tárgyi segítség mellett megpróbál szellemi és lelki táplálékot is adni az embereknek. Azért tartjuk fontosnak, hogy vallásközi párbeszédeket szervezzünk, mert, ahogy a zsidóságban szoktuk mondani, a legnagyobb ellenségünk a tudatlanság. Lényeges, hogy megismerjük egymás kultúráját, és ezáltal jobban el tudjuk fogadni a másikat vallásával és bőrszínével együtt. Számunkra nagyon fontos, hogy vallási hovatartozás nélkül emberként tekintsünk mindenkire és együttműködjünk vele olyan dolgokban, amelyek építeni tudják ezt a világot” – mondta Szurasenkó Dániel.

A Miskolci Galéria igazgatója köszöntőjében a művészet és a spiritualitás kapcsolatára irányította a figyelmet.

„Kifejezetten nagy öröm számomra, hogy egy művészeti helyen vagyunk ma: a modern és a kortárs képzőművészetnek a miskolci központjában. Ugyanis ha egy művész nem találkozik a lélek, a spiritualitás és az abszolútumkereséssel a munkája során, akkor valószínűleg rossz szakmát választott. Külön jólesett hallani, hogy a félelem az ismeret hiánya, és sokszor ez az, ami ahhoz vezet, hogy félreértjük egymást. Gyakran van ilyen bajban a kortárs képzőművészet is, folyamatosan a meg nem értéssel küzdünk” – emelte ki Kónya Ábel.

A rendezvényt Veres Pál, Miskolc polgármestere nyitotta meg.

„Azt gondolom, hogy a mai estének pont az az üzenete, amit az elmúlt hónapokban próbáltam megfogalmazni egy másik aspektusból, még pedig várospolitikai és városvezetési alapvetésekből. A mai párbeszéd példamutató lehet a közélet más szereplőinek is abban, hogy szót tudnak érteni egymással különböző helyzetű, világnézetű és érdeklődésű, hitet gyakorló emberek. Akkor miért ne lehetne egy közös cél érdekében bármilyen pártállásúaknak és gondolkodásúaknak ugyanúgy találkozni és beszélni egy közös cél megvalósítása érdekében, ami akár Miskolc jobbá tétele is lehet? Szeretném kiemelni, hogy ez szolgálat, és aki a hitet szolgálja, az az embert és a jót is szolgálja” – hangsúlyozta Veres Pál.

Vallási sokszínűség

A megnyitó után a különböző vallások képviselői röviden bemutatták saját hitrendszerüket, és igyekeztek választ adni arra, hogy mit tegyenek azok, akik meg szeretnének szabadulni a bűneiktől. A beszélgetésen név szerint: Sulok Zoltán muszlim tanító, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke, Markovics Zsolt főrabbi, a MAZSIHISZ Rabbitestület alelnöke, Mérő Mátyás Vaisnava (Krisna-hívő) lelkész, Sándor Frigyes evangélikus lelkész, korábbi esperes, Gecse Attila református lelkipásztor, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház lelkésze, Dobos András görögkatolikus pap, Csókay Károly jezsuita szerzetes és Bodó Ferenc buddhista tanító, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola oktatója vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában