Mezőkeresztes

2019.11.01. 09:00

Megemlékeztek a nagy csatáról

Az 1596. évi mező­keresztesi csatára emlékeztek.

Tóth Balázs

A koszorúzáson

Fotó: Tóth Balázs

Az iskola udvarán tartott ünnepségen Majoros János polgármester idézte föl a négy napon keresztül tartó csatározások eseményeit s a döntőnek bizonyuló október 26-i ütközetet. Mint mondta, a csata győztesnek indult, a magyar sereg mindenben fölvette a versenyt a török haddal, ám a győzelem küszöbén a katonák fontosabbnak tartották a fosztogatást, és végül az ellenség kerekedett felül. Bár második Mohácsként is emlegetik a csatát, az nem volt döntő jelentőségű a 15 éves háború kimenetele szempontjából, és a keresztény had sem semmisült meg, helytállt a legjobbjait felvonultató törökkel szemben.

A polgármester szerint a mindennapokban is fontos szem előtt tartani, hogy érdemes fölvenni a harcot akkor is, ha kilátástalannak tűnik. A diákok számára a tanulás a cél, nekik sem szabad föladniuk, ha lehetetlennek tűnő feladat vár rájuk, kitartással, szorgalommal meg tudják azt oldani. Hangsúlyozta az egymást segítő összefogás fontosságát is.

A Kossuth Lajos Általános Iskola udvarán ezután a diákok műsora következett, majd a város vezetői, intézményei, civil szervezetei megkoszorúzták az ott álló kopjafát. Fellépett a Mezőkeresztesi Férfikórus, valamint a szomolyai Bor-Ászok Legény­egylet. Ezt követően a csata Dózsa György úton található emlékművét koszorúzták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában