Miskolc

2019.11.28. 19:00

MAB: tudományosan, de az áltudományok ellen…

Negyven esztendővel ezelőtt alapították meg a Miskolci Akadémiai Bizottságot. Megünnepelték.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

„Minden új eredményt, tudást fel lehet használni az emberiség kárára és hasznára egyaránt. Abban, hogy mire használjuk, óriási felelősség van a tudósoknak, a politikusoknak, de az egyszerű embereknek is – fogalmazott Roósz András akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke. – A tudósok jelentős része tisztában van felelősségével, a politikusok már kevésbé. Az egyszerű emberek pedig csak akkor tudnak helyes döntéseket hozni saját életükben, vagy hatással lenni a döntéshozókra, ha a tudomány új eredményeit a tudomány emberei világosan, érthetően, a laikusok nyelvén elmagyarázzák. Különösen fontos ez most, amikor az interneten keresztül hihetetlen mennyiségű, a tudomány köntösébe bújtatott téves információhoz lehet hozzájutni…”

– A most negyvenesztendős Miskolci Akadémiai Bizottság egyik legfontosabb feladatának az emberek valós informálását, az új tudományos eredmények a társadalom számára történő közvetítését, az áltudományokkal szembeni fellépést tartja – jelentette ki Roósz András elnök. – Az utóbbi években ennek érdekében indítottuk el a Tudomány a hétköznapokban című előadás-sorozatot és szerveztük újjá a MAB Klubot, amelynek keretében – Miskolcon kívül Egerben, Gyöngyösön és Salgótarjánban is – vezető tudósok tartanak előadásokat a tudomány legújabb eredményeiről, és jelentetnek meg ismeretterjesztő köteteket.

A gazdaság motorja

A MAB fennállásának 40 éves jubileumi ünnepségén, az Erzsébet téri patinás székház dísztermében idézték fel tegnap az elmúlt negyven esztendőt a bizottság tagjai, a kutatás szempontjából vezető szerepet játszó egri és miskolci felsőoktatási intézmények vezetői, a megyei iparkamara és Miskolc város vezetője.

Mint elhangzott, ötven évvel ezelőtt döntött úgy a Magyar Tudományos Akadémia akkori vezetése, hogy a legfontosabb egyetemi városok tudásközpontjaira alapozva területi akadémiai bizottságokat hív életre. Az ötös sorban az első a pécsi volt, utolsóként, negyven esztendeje pedig Miskolcon a Nehézipari Műszaki Egyetemen alakult meg a területi szervezet, a Miskolci Akadémiai Bizottság. Éveknek kellett eltelnie, mire végleges helyére, az Erzsébet térre költözhetett a tudomány miskolci otthona.

 

A jubileumi ünnepségen a felszólalók méltatták a MAB tevékenységét, Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a tudomány művelői és a gyakorlati gazdaság szereplői közötti szorosabb együttműködést nevezte a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb motorjának.

Városépítő tudomány

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere a közösségek városépítő erejét említette. Mivel a tudósok is közösséget alkotnak a Miskolci Akadémiai Bizottságban, az ő szerepük is elengedhetetlen a város fejlődése szempontjából. A városvezető arra kérte a tudósokat, hogy ki-ki a saját szakterületén vegyen részt Miskolc jövőjének alakításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában