Miskolc

2019.11.15. 08:00

Lövésnyom a kapuszárnyon

Az 1956-os forradalom idején lőhetett bele valaki a megyeháza kapujába. Megtalálták a lövésnyomot.

A megyeháza kapuján most jól látható a betoldás

Forrás: ÉM

A tizennyolcadik században határozták el, hogy a megyegyűlés részére székhelyet kell építeni. Ezt követően épült meg a mostani helyén az első miskolci megyeháza. Aztán az ezernyolcszázas években elején megépült a mostani megyeháza. Az épülethez készített kapu azóta szolgál, a mostani restaurálás az első, hogy eltávolították a tartóiról.

A kapu őrizte titkát

Szunyogh László megyei főépítésztől tudtuk meg, hogy a mostani felújítás alkalmával leszedték a kapu felületéről azt a több festékréteget, amelyet az elmúlt évszázadokban kentek fel rá. A rétegek alól több érdekesség is előkerült. Az egyik érdekesség, hogy egy téglalap alakú pótólás van az egyik kapuszárnyon (lásd a képen). A pótlás másfajta fából készült, mint maga a kapu. „A kapuszárny egyébkén két rétegű, az utcafornt felől láthatók a vastag gerendák között betétek, de van mögötte egy ugyanolyan vastag függőleges deszkázat, amely a hatalmas és nehéz kaputest merevítését szolgálja” – mondta.

A megyeháza kapuján most jól látható a betoldás Fotó: ÉM

„Az a bizonyos bejavítás mindkét rétegben látható. Tehát az a – jogos feltételezéseink szerint – lövedék olyan erővel érkezett, hogy mindkét vastag réteget átütötte. Mivel kijavították a hibát, azt már nem lehet megállapítani pontosan, hogy milyen golyóról van szó. A festékrétegekből azonban minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a huszadik században dördült el a lövés.”

„Elsőként a két világháborúra gondohattunk volna, ám a történelemkönyvek szerint egyik háborúban sem voltak ezen a környéken fegyveres incidensek. Az 1956-os forradalom idején azonban komoly események voltak a megyeházán, így jogos a feltételezés, hogy az ominózus lövés akkor dördülhetett el. A javítás révén azonban a feledés homályába merült.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában