Hitélet

2019.11.01. 17:15

Krisztus ereje a romváros közepén

Orosz Atanáz miskolci megyés püspök a háború sújtotta szíriai Aleppóba látogatott Szent György ünnepén.

Detzky Anna

A többek között magyar adományok segítségével újjáépített aleppói székesegyházat áldották meg a helyszínen, a melkita pátriárkával és Jean-Clément Jeanbert melkita érsekkel közösen, akitől a meghívás érkezett.

A szíves vendéglátás viszonzásaként Orosz Atanáz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra invitálta Jusszef Abszit, a Melkita Görögkatolikus Egyház pátriárkáját, hogy a 2020-as budapesti találkozón vezesse a koncelebrációs szentmisét. Szíriai utazásáról a Görögkatolikus Missziós Irodában számolt be püspök atya a miskolci ifjúságnak.

Templomáldás

Az aleppói főtemplomot a melkita egyház pátriárkája áldotta meg április 23-án. Az első liturgiát pedig az épületet ért bombatámadásban megsérült pap végezte. Az ünnepségen a város egyházmegyéinek püspökei, a helyi ortodox egyházak helynökei és több muszlim vezető is jelen volt.

A magyarországi metropólia képviseletében megjelent Orosz Atanázt Buka Gábor felsővadászi parókus atya kísérte el. Az alkalom egybe esett az aleppói katolikus püspökök szinódusával.

A magyar különítmény ezt követően a Szent Matild-templomban folytatódó Szent György-napi ünnepségekre volt hivatalos – hallhattuk.

Békében a felekezetek

„Megérintette szívünket, hogy a hat különböző rítushoz tartozó fiatalok, egymással egyetértésben és szinte fesztiválhangulatban, de ugyanakkor mély keresztény tartalommal dicsőítették Istent a görögkatolikus parókián. Amikor a papokat kérdeztem, azt mondták, hogy az ökumenizmus magas szinten működik, hiszen számukra az a fontos, hogy egy fiatal egyáltalán megélheti a kereszténységét. Ezen a helyen korábban a szalézi rend vezetése alatt katolikus iskola működött, amit mostanra államosítottak, de az egyház máig szervez programokat. Az ifjúsági élet központja a templom. Százával hordják a gyerekeket buszokkal távoli településekről a parókiára, annak ellenére, hogy nehezen lehet csak üzemanyaghoz jutni. Jellemző ugyanakkor, hogy nagyon kevés a kispap, mert 16 év fölött besorozzák őket a hadseregbe” – mondta előadásában Orosz Atanáz.

Képesek lelkesedni

A miskolci megyés püspök több megsérült templomot is meglátogatott. Érdekesség, hogy Szíria legnagyobb keresztény szentélye, a Szent György-templom épen maradt.

„A második nap délutánján egy lebombázott terület új építkezéséhez mentünk. Alapkőletétel volt, ahol a pátriárka egy táblát áldott meg, amelyen feltüntették, hogy itt a hazatelepülők számára épülnek lakások. Később, a városnézés során meglátogattunk egy keresztény képzőközpontot, ahol leendő ápolókat oktatnak. Bár csak a hallgatók negyede keresztény, az évek alatt szimpátia alakul ki a többi tanulóban is. Látogatásunk a Szent Demeter-templomban ért véget, ahol harsonaszóval és dobbal vártak bennünket többek között a cserkészek, ami megdöbbentő volt egy romváros közepén. Az esti liturgia végén már teljes sötétségben fényképezkedtünk 80-100 családdal, mert csak nyolc órán keresztül volt áram a városban. A repülőnk másnap reggel indult haza az Aleppótól 11 órás autóúttal is nehezen elérhető Bejrútból.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában