szemétszedési akció

2019.11.25. 15:00

Kipucolták Felsőzsolcát

Szemétszedést szervezett a Felsőzsolcai Önkormányzat az Európai Hulladékcsökkentési Héten.

Detzky Anna

Együtt szedték a szemetet

Fotó: Bujdos Tibor

„Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!”-szlogennel hirdették meg idén az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, amelyhez Felsőzsolca önkormányzati képviselő-testülete is csatlakozott szombat dél­előtt. A helyszínen jártunk, ahol éppen a temető melletti úton tüsténkedtek az emberek.

– A képviselők között felosztottuk a települést 9 részre, és ki-ki a saját csapatával gyűjti a szemetet. Ennek több célja van, egyrészt, hogy a környezetünket tehermentesítsük az illegálisan elhelyezett hulladéktól, másrészt, hogy feltérképezzük, hol vannak olyan szemétlerakó területek, ahol a későbbiekben beavatkozásra lesz szükség. Mivel a képviselő-testület tagjai a szervezői az eseménynek, közben arra is lehetőségünk nyílik, hogy a lakosokkal beszélgessünk, és jobban megismerjük a problémáikat. Az emberek egyébként nyitottak, és nagyon sok fiatal és gyermek is jött, aminek azért örülünk, mert a jó példát látva talán a környezettudatosság irányába tudjuk őket terelni – mondta Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere.

Közel száz főt vártak

Húsz-huszonöt roma önkéntes is csatlakozott az akcióhoz.

– Amikor a jelenlegi képviselő-testületet megválasztották, alapvető cél volt, hogy rendszeressé tegyük a városban a hulladékgyűjtést, aminek ez az egyik állomása. A lakosság önkéntességén alapulva számítottunk rá, hogy sokan leszünk. Ezen a területen, ahol én vállaltam a szemétszedést, 20-25 ember jött össze, ami szép szám. Nagy segítséget kaptunk a Roma Nemzetiségi Önkormányzat önkénteseitől. Tavasszal pedig a TeSzedd! akcióhoz szeretnénk majd csatlakozni – tette hozzá dr. Pásztor Tünde önkormányzati képviselő.

Példát mutatnak

– Szeretnénk támogatni azt a törekvést, hogy a városunk tisztább és rendezettebb legyen. Ez jó alkalom, hogy a társadalmi összefogásban mi is részt vegyünk. Lassan tíz éve élek itt, és a feleségemmel rendszeresen szedjük a szemetet. Otthon szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a gyerekeinket is így neveljük, és az óvodában, iskolában is nagyon odafigyelnek erre – emelte ki Szabó András.

– Számomra nagyon fontos, hogy milyen környezetben élek. Idén tavasszal már részt vettem egy szemétszedésen Felsőzsolcán. Úgy gondolom, hogy ez példamutató tevékenység, aminek a célja, hogy senki ne dobja el a szemetét. Tehát mindenképpen a megelőzés lenne a fontos – fűzte hozzá Lehotainé Takács Zsuzsanna.

Molnárné Vantal Nikoletta a nyolcéves kislányával érkezett.

– Lényegesnek tartjuk a környezetünk tisztán tartását, és hogy ezt a gyerekeinknek is megmutassuk. Szerintem a szemléletformálás szempontjából már az is nagyon sokat számít, hogyha rendezvényről rendezvényre néhányan többen jönnek el, mert ők ezt követően biztosan nem fogják eldobni a szemetet – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában