pályaválasztás

2019.11.21. 13:00

Jubiláns Szabad a pálya

Ebben az évben a pályaválasztási kiállításnak kerek évfordulója van, immár huszadik alkalommal segíti a diákokat.

Nagy-Hankó Krisztina

Hatalmas volt az érdeklődés

Fotó: Ádám János

A szervező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal célja, hogy felhívja a figyelmet a helyes, megalapozott pályaválasztásra, a versenyszféra igényeire épülő szakképzés támogatására. Több, mint 3000 felső tagozatos általános iskolás diákot várnak a rendezvényre – mondta Demeter Ervin kormánymegbízott, aki hozzátette, akkor tudnak elhelyezkedni a fiatalok és elkerülni a munkanélküliséget, ha egy „jó szakmát” választanak. Ez az ami később megélhetést biztosít számukra.

Új trendek és kihívások

A sportcsarnokban megrendezett kiállításon döntően szakképző intézmények vannak, de a megyében található nagyobb gimnáziumok és hét egyetem is képviselteti magát – hangsúlyozta Lórántné Orosz Edit, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője. Így a szakma iránt érdeklődők de a gimnáziumba készülők is eldönthetik a látottak alapján, hogy melyik iskola érdekli őket. A nyílt napokon majd további információkat gyűjthetnek, de itt irányt mutathatnak nekik. Az összes szakképzési intézményt megkeresték a lehetőséggel a kezdetekkor és most is. Húsz éve folyamatosan építik a kapcsolatokat, azóta néhány felnőttképző iskolával, civil szervezetekkel is bővült a rendezvény, de az agrár- és a kereskedelmi kamara is aktív résztvevő minden évben – fogalmazta meg a főosztályvezető.

 

Egyre több munkáltatót is igyekeznek bevonni és párba állítani a céget a szakképző iskolával. (Pl. Baross-MÁV) A helyszín ugyanaz, de teljesen átstrukturálták a kiállítási teret a korábbi évekhez képest, a duális képzéshez és az új trendekhez igazodva. A szakmákat érdekes bemutatókkal, kísérletekkel, interaktív eszközökkel tudják népszerűsíteni. Itt egyedülálló módon egy helyen 86 kiállítót lehet megtekinteni. Egyszerre ennyi információ máshol nem áll rendelkezésére a diákoknak. De ugyanilyen lényeges, hogy a szülők és pedagógusok is jól tájékozottak legyenek, hiszen ők a legfontosabb pálya-tanácsadók. A két napos eseményre – a Nemzeti Foglalkoztatási Alap költségéből – buszokkal szállítják a gyerekeket a megye 16 járásából, hogy az utazás ne legyen akadály egy hátrányos helyzetű gyermek számára sem – emelte ki Lórántné Orosz Edit.

Menő traktorosnak lenni

A szakma iránt van érdeklődés, sokan választják az egészségügyet annak ellenére, hogy a fizetés nem túl jó – véli Demeter János, a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának tanára. Jövő év szeptemberétől átalakul a szakképzés, ami hoz majd bizonyos változásokat, az érettségi megszerzése mellett kapnak egy szakmát a diákok a kezükbe, amihez azonban az eddigi négy év helyett öt évet kell majd tanulniuk. Így lehet belőlük egészségügyi asszisztens, ápoló, rehabilitációs terapeuta vagy kisgyermekgondozó. Meglepően sokan megállnak a standnál, vannak akik célirányosan érkeznek – mondta Nagy Antal, a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium pedagógusa. A tanulók többnyire Tokaj vonzáskörzetéből jelentkeznek az iskolába, de a kollégiumnak köszönhetően akár más megyéből is tudnak fogadni diákokat. Számos céggel állnak kapcsolatban, melyek között az egészen kis családi vállalkozásokon keresztül a nagy vállalatokig találhatóak képzési partnerek. A legkedveltebb szakma az intézményben a hároméves mezőgazdasági gépész képzés, arra jelentkeznek a legtöbben. Ez tulajdonképpen a traktor vezetői és ehhez kapcsolt ismereteket takar. Ezek a gépek már komoly számítástechnikai háttérrel rendelkeznek, így kezelésük nem egyszerű. Hiány szakmának számít és ösztöndíjjal is motiválják a fiatalokat, ettől is vonzó lehet számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában