áradás

2019.11.15. 20:00

Itt-ott ijesztő, de levonulóban a Sajó árhulláma

Ahogyan azt csütörtökön már sejteni lehetett, végül anélkül tetőzik a Sajó árhulláma, hogy komolyabb gondot, okozna.

Horváth Imre

Fotó: Tóth Balázs

A 2523-as út Putnok és Sajóvelezd elágazás közötti szakaszát vissza is adták a forgalomnak péntek reggel, melyet csütörtökön zártak le a szakemberek. A 2603-as út 26-os főút és Sajókaza közötti szakaszán viszont továbbra is teljes útzár van. A korlátozás ideje alatt Sajókazát a 26-os útról Múcsony felé lehet megközelíteni.

További szórványos esők, záporok voltak a nap folyamán még a Sajó és a Hernád szlovákiai vízgyűjtőin is, de ez már nem okozott különösebb gondot. A következő napokban szárazabbra fordul időjárásunk, az árhullámok csapadékutánpótlása gyakorlatilag megszűnik, tájékoztatott az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

Püspökinél már csökken, lent még nő

A Sajó árhulláma csütörtök hajnalban 326 cm-es vízállással tetőzött Sajópüspökinél, napközben pedig megkezdődött az egyelőre lassú apadás. Mivel a folyó szlovákiai mellékvizei továbbra is bővízű állapotot mutatnak, ezért az apadás intenzívebbé válása egyelőre nem várható. Pénteken reggel még 281 centin állt, de 17 órára már 233-ra apadt.

Sajószentpéternél pénteken reggel 8 órakor 308 centi volt, míg 17 órára 316-ra nőtt a vízszint – a III. fokozatú árvízvédelmi készültséget 350-nél rendelik el. Az előrejelzés szerint azonban sokat már nem emelkedik, holnap reggelre pedig apadni kezd majd.

Felsőzsolcánál reggel 8 órakor 216 cm-volt a vízszint, 17 órára 247-re nőtt, a várható tetőzés éjjel 260 centi alatt marad – az I. fokot 300 centiméternél rendelik el.

A többi, az ÉKÖVIZIG kezelésébe tartozó vízfolyáson továbbra sem várható jelentősebb vízszintemelkedés. A vízügyi szakemberek természetesen ügyeletet tartva folyamatosan ellenőrzik a vízszinteket a folyók mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában