Mezőkeresztes

2019.11.22. 19:30

Irodalmi lap Dél-Borsodban

Kulturális, irodalmi lapot indít a nemrég létrejött Borsodi Mezőség Kulturális Alapítvány.

Tóth Balázs

A Korkép című folyóirat első száma jövő januárban jelenik majd meg, a tervek szerint pedig a kiadó negyedévente jelentkezik majd új számmal. Az alapítvány honlapján, a korkep.hu-n viszont már olvashatók írások az első számok szerzőitől.

Hiánypótló

Ilku Imre, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a folyóiratot januárban kezdték előkészíteni, megkeresték a környékbeli polgármestereket és könyvtárosokat is. Tavaly jelent meg könyve Mezőnagymihályról, akkor került kapcsolatba írókkal, költőkkel, akiknek nincs publikálási lehetőségük, ezért határozták el, hogy megpróbálnak létrehozni egy lapot, amelyben ingyen megjelenhetnek írásaik.

Az elnök hozzátette, Demeterné Nyeste Erzsébet, Majoros János és Bogárdi Ferenc kiemelkedő szerepet játszott az alapítvány létrejöttében. Felhívásukra három tucat szerző is jelentkezett, akiktől több írást is kértek, így négy lapszámra, illetve a honlapon való bemutatkozásra elegendő anyag összegyűlt. Az első, nyolcvanoldalas szám tartalma már összeállt, de a későbbiekben a nemrég jelentkezett szerzők írásai is bekerülnek. Mint Ilku Imre elmondta, kritérium, hogy a szerző Dél-Borsodban, a Borsodi-Mezőségben éljen vagy kötődjön ide. Vannak miskolci, mezőkeresztesi, bükk­ábrányi, tibolddaróci, mezőkövesdi amatőr költők, írók is, de olyan is, aki mezőcsáti származású, de már Székesfehérváron lakik. A lapban azonban nem csupán írások – helytörténet, vers, mese – jelennek meg, hanem rajzok is, több grafikusnak, illetve tehetséges gyereknek köszönhetően.

Ilku Imre elárulta, különlegességgel is készülnek az olvasóknak, hiszen közölnek majd részleteket a tiszabábolnai, de Nagyecséren is élt Bali Józsefné Vas Etelka hagyatékából. Az egykor gazdálkodással foglalkozó asszony férje halála után, idősebb korában kezdett el írni. Az ő verseit, illetve Tiszabábolna történetét az 1930-as évektől lejegyző írásait az örökösök juttatták el hozzájuk, ezek digitalizálása zajlik, s szeretnék majd könyvben is megjelentetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában