Egészség

2019.11.10. 12:30

Így vehetjük fel a harcot a tüdőrákkal szemben

A tüdőrák- és a dohányzásellenes szervezetek világszerte minden év novemberében tartják a tüdőrák hónapját, ez ugyanis a leg­gyakrabban előforduló rákbetegség.

A tüdőrák jól látszik a röntgenleleteken

Forrás: Shutterstock

A tüdőrák magyarországi előfordulási és halálozási adatai igen kedvezőtlenek: 2016-ban az Európai Unió országai közül Magyarországon volt a legmagasabb a lakosság számához képest a tüdőrák okozta halálozás (90,1 haláleset 100 000 lakosra vetítve).

Fő oka a dohányzás

A megbetegedések mintegy 90 százalékának hátterében a dohányzás lehet, és több mint kétszer nagyobb az előfordulása a férfiak körében, mint a nőknél. Minél korábban kezdi valaki a dohányzást és minél többet dohányzik, annál nagyobb a kockázata a kialakulásának. Az erős dohányosok környezetében élők is ki vannak téve a kockázatnak.

Ajánlott a rendszeres szűrés, amellyel már a kezdeti fázisban is kimutatható a betegség, amikor még kisebb a valószínűsége az áttéteknek, így a gyógyulás esélye is nagyobb.

A tüdőráknak több mint húsz fajtája létezik, és az egyes típusok között lényeges különbség lehet a kialakulásukban, agresszivitásukban és abban, hogy a gyógyszerek miként hatnak rájuk.

A tüdőrák tünete lehet újonnan jelentkező köhögés, véres köpet, légszomj, mellkasi fájdalom. Később, a betegség előrehaladtával más tünetek is jelentkezhetnek, így például fogyás, fáradtság, elhúzódó tüdőgyulladás, fájdalom a test más részeiben, vérszegénység.

Mivel a tüdőrák okai között a dohányzás kiemelt helyen szerepel, a tüdőrák elleni harc egyik leghatékonyabb eszköze a dohányzásról való leszokás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában